Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med sa Stare planine
  • 06.06.2018. 12:15

Strogom kontrolom meda do visokog kvaliteta

"Imamo sopstvenu laboratoriju, pa kada nam dođe sirovina, podleže našoj internoj kontroli, gde se posmatra izgled meda, ukus i miris, sadržaj vode, šećera, pristustvo antibiotika. Ukoliko su parametri zadovoljavajući, taj med ide dalje u pakovanje, a ukoliko ne, vraća se pčelaru", objašnjava Snežana Spasić.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 799
  • 46
  • 0

Pobedu na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u kategoriji kvaliteta meda odnela je firma Timomed iz Knjaževca. Pored toga što postoji već 30 godina, već 20 godina izlažu na Sajmu i dobitnici su mnogih pehara i medalja za paletu i kvalitet proizvoda. Šta je tajni sastojak ovog meda, pitali smo diplomiranog hemičara zaduženog za laboratorijska ispitivanja kvaliteta Snežanu Spasić.

"Imamo sopstevenu laboratoriju, pa kada nam dođe sirovina, podleže našoj internoj kontroli, gde se posmatra izgled meda, ukus i miris, sadržaj vode, šećera, pristutvo antibiotika. Ukoliko su parametri zadovoljavajući, taj med ide dalje u pakovanje, a ukoliko ne, vraća se pčelaru", odgovara Spasićeva.

Posebnost sa obronaka Stare planine

Ova firma ima sopstvenu proizvodnju meda na pčelinjaku sa preko 500 košnica, ali otkupljuje i med od pčelara sa kojima sarađuje. Šumski, livadski, bagremov, lipov i cvetni med plasira se na domaće i inostrano tržište. Ono što ga razlikuje od drugih proizvođača i otkupljivača jeste posebnost koja dolazi sa obronaka Stare planine.

"Pčele su mnogo zdravije na takvom predelu, jer nema prskanja, u blizini nema saobraćajnica ili domaćinstava, niti bilo kakvih drugih potencijalnih zagađivača. Proizvodimo i otkupljujemo med od lokalnih pčelara koje svoje košnice postavljaju na obroncima Stare planine. Takođe, imamo veliki broj pčelara koji se bave organskom proizvodnjom, a mi ih kontrolišemo i usmeravamo", objašnjava Snežana.

Snežana
Spasić: Pčele su mnogo zdravije na predelu kao što je Stara planina

Sertifikovan organski bagremov med

Upravo zbog nezagađene sredine i idealnih uslova za sve pčelinje paše, ova knjaževačka firma proizvodi i otkupljuje med iz konvencionalne ali i organske proizvodnje.

"Zato proizvodimo i organski med za koji su potrebni posebni uslovi. Imamo sertifikovan organski bagremov med. Specifičnost organske proizvodnje jeste što košnice moraju biti na određenoj udaljenosti od potencijalnih zagađivača, pčele se ne smeju tretirati neorganiskim lekovima, a košnice i vosak i sva oprema moraju da budu od tačno određenog materijala. Nema veštačke prihrane i sve je pod strogo kontrolisanim uslovima", kaže ova laborantkinja.

Više prikupljenog bagremovog meda nego prošle godine

Kako bi zaokružili proizvodnju, proizvode ne samo primarne pčelinje proizvode, kao što su med, polen, propolis, matični mleč, već i vosak, repromaterijal i hranu za pčele. Trenutno se vrca i otkupljuje bagremov med, a utisci su zadovoljavajući. "Količina prikupljenog bagremovog meda je dosta veća u odnosu na prošlu godinu, analize se još uvek rade, ali dosadašnji rezultati su pokazali zadovoljavajući kvalitet", tvrdi Snežana Spasić.


Tagovi

Timomed Snežana Spasić Bagremov med Knjaževac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...