Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savetovanje pčelara
  • 02.03.2017. 10:00

Pčelari podižu ugled braničevskog okruga

Veruje se da pčelarstvo postaje vodeća grana poljoprivrede u braničevskom kraju. Na šestom Međunarodnom savetovanju se moglo čuti da je Požarevac izdvojio šest miliona dinara za razvoj pčelarstva u 2017. godini.

Foto: Slobodan Jeftić i Udruženje pčelara
  • 753
  • 84
  • 0

Slogan ovogodišnjeg šestog Međunarodnog savetovanja pčelara braničevskog okruga održanog u Kostolcu bio je "Vidimo se na vrhu". Ono je obuhvatilo aktuelne teme iz tehnologije pčelarstva i zdravstvene zaštite pčela. Organizovana je i izložba pčelarske opreme.

Savetovanje je organizovalo udruženja pčelara "Požarevac" iz Požarevac u saradnji sa Agrarnim fondom grada Požarevca i poljorivrednom školom "Sonja Marinković". Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Predavanja održali priznati stručnjaci

Pčelari su se odazvali u velikom broju, a ove godine bilo je gostiju iz Temišvara, iz Rumunije, kao i predstavnika vlasti iz Požarevca i Kostolca. Predavači su se potrudili da prenesu iskustvo i znanje koje poseduju, kako bi pčelari to primenili u svojim pčelinjacima.

Predavanje je održao Boštajan Noč, predsednik Pčelarskog saveza Slovenije, koji je prisutnima govorio o svom iskustvu sa prekidom legla za bolje korišćenje kasnih (poslednjih) pčelinjih paša i jednostavnijem postupku u borbi protiv varoe. Stanko Čuljak, predsednik UP Vinkovci, uputio je požarevačke pčelare u stacionarno pčelarenje LP košnicom, a Mato Idžojtić takođe iz Hrvatske, u pčelarenje AŽ košnicom bez prirodnih rojeva.

Pčelarstvo podiže ugled braničevskog okruga

Grad Požarevac je uvideo da pčelarstvo podiže ugled braničevskom okrugu, imajući u vidu da se požarevačko udruženje pčelara svrstava u red najmasovnijih u Srbiji sa preko 300 proizvođača i 14.000 košnica. Zbog toga je izdvojeno šest miliona dinara za ovu godinu. Veruje se da pčelarstvo postaje vodeća grana poljoprivrede u ovom kraju, za šta su posebno zaslužni povoljni prirodni uslovi.

Foto: Slobodan Jeftić i Udruženje pčelara "Požarevac"


Foto prilog


Tagovi

Međunarodno savetovanje pčelara Kostolac Udruženje pčelara Požarevac iz Požarevca Vidimo se na vrhu Pčelarenje AŽ košnicom Boštajn Noč Stanko Čuljak Bane Spasović


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi