Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelar iz Pančeva
  • 27.02.2023. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Pančevo

Nedovoljno rastojanje između košnica dovodi do širenja američke truleži?

Veliku grešku pčelari prave i sa neobezbeđivanjem dovoljne količine vode tokom letnje paše, a pčele tada više traže vodu nego što skupljaju med.

Foto: Vladimir Nikolić
  • 1.535
  • 106
  • 0

Pčelarsko gazdinstvo Milutinović poseduje višedecenijsku tradiciju, ali i iskustvo nekoliko generacija. To je rezultiralo brojnim priznanjima sa raznih sajmova, i u zemlji i u inostranstvu.

"Pčelarstvo je zanat koji se uči godinama i taman kada mislite da ste nešto naučili i da ste postali pčelar, dođe do nekih klimatskih promena, a pčela to može uspešno da prevaziđe", kaže pčelar iz Pančeva Vojkan Milutinović i dodaje da bi pčelama verovatno bilo mnogo bolje da nema pčelara.

Američka trulež legla pravi problem pčelarima

Kako Milutinović kaže problem leži i u kodeksu ponašanja kod pčelara, jer ne poštuju dovoljno rastojanje između košnica, pa samim tim može da dođe do širenja američke truleži legla (ATL), koja je pogubna po košnice.

Vojkan je mišljenja da bi pčelama verovatno bilo mnogo bolje da nema pčelara

"Sad smo završili sa ozimljavanjem pčela, pripremamo se za sledeću sezonu, pa je potrebno što više stvari da pripremite, da užičite ramove, da pripremite vosak, da spremite neku prihranu za proleće i slično", kaže pćelar iz Pančeva i dodaje da kada krene sezona organizuju se tako da maloprodajnu mrežu drži njegov otac, a on i supruga su "terenci" koji obilaze pčele, a kada dođe medobranje - uključuju se svi.

Veliku grešku pčelari prave i sa neobezbeđivanjem dovoljne količine vode tokom letnje paše, a pčele tada više traže vodu nego što skupljaju med.

Više možete pogledati u sledećem videu:

 


Foto prilog


Tagovi

Pčelarsko gazdinstvo Milutinović Vojkan Milutinović Američka trulež legla ATL Priprema voska Žičenje ramova


Autor

Vladimir Nikolić

Više [+]

Novinar emisije Farma