Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 06.03.2018. 08:15

EFSA potvrdila: Neonikotinoidi štete pčelama

Većina upotrebe neonikotinoidnih pesticida predstavlja rizik za divlje i medonosne pčele, objavila je EFSA. Sledi dalje razmatranje o dopuni postojećih ograničenja upotrebe ovih pesticida.

  • 219
  • 14
  • 0

Većina upotrebe neonikotinoidnih pesticida predstavlja rizik za divlje i medonosne pčele, objavila je EFSA. Vlast je ažurirala svoje procene rizika od tri neonikotinoida - klotianidina, imidakloprida i tiametoksama - koji su trenutno podložni ograničenjima u EU zbog pretnje koju predstavljaju pčelama.

Ovi novi zaključci temelje se na pretpostavkama iz 2013. godine, nakon čega je Evropska komisija nametnula kontrolu upotrebe tih materija.

Potvrđen rizik za tri vrste pčela

Za nove procene, koje se ovaj put odnose na divlje pčele, bumbare i solitarne pčele, kao i na medonosne pčele, EFSA-ina jedinica za kontrolu pesticida sprovela je opsežno prikupljanje podataka, uključujući sistematski pregled literature, kako bi prikupili sve naučne dokaze objavljene od prethodnih procena.

Hose (Jose) Tarazona, rukovodilac EFSA-ine jedinice za pesticide, rekao je: "Dostupnost takve količine podataka, kao i smernice, omogućilo nam je da donesemo vrlo detaljne zaključkePostoji varijabilnost u zaključcima, zbog faktora, poput pčelinjih vrsta, nameravanog korišćenja pesticida i načina izlaganja. Utvrđeni su neki mali rizici, ali sveukupno je potvrđen rizik za tri vrste pčela koje smo procenili."

Radili procenu izlaganja putem tri smera

Kao i ranije procene, izlaganje pčela ovim materijama procenjivano je putem tri smera:

  • ostataka u peludu i nektaru;
  • dizanju prašine tokom setve/primene tretiranog semena;
  • potrošnji vode.

Zaključci EFSA-e biće podeljeni s upraviteljima rizika Evropske komisije i država članica, koji će razmotriti moguće izmene i dopune postojećih ograničenja upotrebe ovih pesticida.

Foto: Roman_photography_079 / Bigstock


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčele Pčelarstvo Otrovi Rizik Pesticidi EFSA Opasnost


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!