Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Uloga kolostruma kod prasadi

Kolostrum predstavlja prvo mlijeko. Njega odlikuje visoka razina antitijela, od kojih su najzastupljeniji imunoglobulini G i A klase. Prase na svijet dolazi sterilno, bez antitijela odnosno zaštite.

Svu zaštitu koju dobija prase, je upravo kroz posisan kolostrum.

Uloga kolostruma

Najveća resopcija ovih molekula, ali i njihova zastupljenost u mlijeku je u prvih 18h, iako se se u prvih 6h događa najveće usvajanje ovih molekula. Nakon toga se razina molekula imuniteta u mlijeku smanjuje, ali se i propustljivost crijevnih resica praseta za ove imunoglobuline smanjuje. Poslije ovog perioda imunoglobulini koji se ne usvoje u krvotok ostaju se "boriti" sa patogenima na samoj površini crijeva.

Također, kolostrum sadrži više NaCl od mlijeka u kasnijoj laktaciji i magnezij-sulfata koji ima laksativno djelovanje i čisti crijeva od nakupljenog sadržaja.

Kolostrum starih krmača ima mnogo veću količinu antitijela, ali i otpornost ka većem broju uzročnika. Ovo je glavni razlog preventivnih cijepljenja krmača, koje kroz mijeko predaju antitijela prasadi i na ta način ih štite u prvim danima života. 

Ovaj pasivni imunitet, koji se dobije kroz kolostrum, traje 3 i 4 tjedna.

Pokazatelji da prase nije posisalo dovoljne količine kolostruma

  • povijena i tanka leđa
  • oborena glava prema podu
  • prazan trbuh
  • ulegnuti bokovi

Ovakva prasad je podložnija razvoju infekcija i samoj bolesti, ali i slabijem razvoju probavnog trakta, pošto se u kolostrumu nalaze i faktori rasta i razvoja samih crijeva.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na +385 1 770 1392 ili info.hr@patent-co.com.

foto: JumpStory

#patentsavjeti