Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije na akciju #zajednobezmrznje kako bi upozorili na govor mržnje u javnom prostoru, ali i verbalne i fizičke napade kojima su novinarke, novinari, snimatelji i fotoreporteri izloženi godinama.

Brojni su se odazvali pozivu shvaćajući koliko kratak može biti put agresije od tipkovnice do ulice. Valja upozoriti na problem, otvoriti raspravu o njemu i pokušati zajedno pronaći rješenje.

Problem govora mržnje u javnom prostoru, ali i nedopustiv odnos prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Medijske kuće, urednici i novinari pritom nisu lišeni odgovornosti. Za izgovorenu ili napisanu riječ odgovaraju i onda kada su i neopravdano zasipani sudskim tužbama, kada pojedinci javno spaljuju novine, kada ih prozivaju i s oltara i s političkih govornica.

Međutim, odgovorno ponašanje i javnu osudu mržnje prema svakome tko misli drugačije tražimo i od svih ostalih sudionika u javnoj sferi. Samo se tako mogu zaustaviti desetljećima nagomilani problemi - radikalizacija i sve njezine pogubne posljedice.

Novinarstvo je javno dobro.