Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Obavijest proizvođačima plantažnih nasada jabuke i kruške

Tijekom protekle noći na lokalitetima na kojima su postavljene mjerne stanice zabilježene su negativne temperature zraka u različitim intenzitetima i trajanju. Najniže temperature zabilježene su u Daruvaru -2 °C i Bjelovaru -1,6 °C dok je na ostalim lokalitetima Čazma, Grabovnica, Hercegovac,Veliko Trojstvo i Zdenački Orlovac temperatura varirala od -0,1do -0,8 °C. Ove temperature su zabilježene u periodu od 00 do 6 sati. Meteorolozi najavljuju i za slijedeću noć i jutro mogućnost pojave ovakvih temperatura. Jabuka kao i ostale voćne vrste nalaze se u najosjetljivijim stadijima razvoja.

Proizvođači jabuka mogu radi umanjenja šteta primijeniti neke od pripravaka na bazi geberelina uz dodatak biostimulatora : Drin, Poly-Amin, FitoAlgen F,Bioplex Aminovital, Megafol i dr. Važno je da se ova mjera provede 24 sata nakon stresne situacije.

Na ostalim voćnim vrstama mogu se koristiti također navedeni biostimulatori. Ove biostimulatore potrebno je primijeniti i nakon 7-10 dana ukoliko biljke ne stradaju jače od mraza.

Od protekle preporuke za suzbijanje bolesti na jabuci i krušci proteklo je 7 dana. U tom periodu prevladavalo je promjenjivo vrijeme ovisno o lokalitetu zabilježene su blage do srednje infekcije i to u periodu od 16-18.04.2017. Prema najavama meteorologa moguća je pojava oborina tijekom vikenda, tako da je potrebno provesti preventivno tretiranje protiv krastavosti(Venturia inaeqalis) jabuke i kruške : Dithane M-45, Mankozeb, Pencozeb 75 DG, Star 80, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Delan 700 WDG, Delan Pro, FabaniliChorus 75 WG

Pripravke iz skupine strobilurina: Stroby DF,Zato 50 WG iliTercel WG moguće je primijeniti u nasadima gdje je jače prisutna pepelnica (Podosphaera leucotricha). Ovi pripravci preventivno suzbijaju krastavost i pepelnicu te ih je potrebno primijeniti prije novih oborina.

U nasadima jabuke prati se let leptira jabučnog savijača(Cydia pomonella) kao i minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella) te se voćari upućuju na daljnje praćenje prognoza.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna