Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 08.05.2022. 13:30

Maj - vreme velikih radova: od rasađivanja povrća do kalemljenja voća

U pčelinjaku, krajem meseca, očekuje se rojenje. Kosi se prva detelina, šišaju ovce...

Foto: Julijana Kuzmić
  • 190
  • 29
  • 0

Iako su pesnici još od srednjeg veka opevali maj mesec kao najlepši u godini, poljoprivrednici su teško stizali da se dive toj lepoti. Vasa Pelagić u svom "Narodnom učitelju" navodi da je u pitanju vreme velikih poslova. Sve građevine i objekte, koševe i ambare treba popravljati koliko je potrebno, a skladišta i magazine dezinfikovati za žito.

Setva bostana, branje graška

Poljoprivrednici su pravili sušiljke za detelinu i seno, a stare popravljaju. Takođe je pravi trenutak za klepanje i oštrenje kosa i srpova, pregled, opravku i nabavku rezervnih delova za mašine koje će učestvovati na žetvi. Na njivama se plevi žito, praši i okopava kukuruz, krompir, repa i druge biljke. Nastaje vreme za prvo košenje deteline. Na jarim usevima, poljoprivrednici mogu da primene prskanje herbicidima, protiv korova. Parcele zasejane krompirom treba zaštititi od krompirove zlatice, a šećernu repu proređivati. Livade se navodnjavaju i to samo bistrom vodom i po najvećoj suši. Sledi kosidba. 

U gradini (bašti) u maju je vreme za rasađivanje rasada: kupusa, kelja, kelerabe i tako dalje. Bostan se seje na "jaku", dobro nađubrenu zemlju. Po suvom vremenu rasad se zaliva, samo ujutro i uveče. U pasulju se pobadaju pritke, bere se mladi grašak i boranija. Rasađuju se i neguju semenjaci od šargarepe, kupusa, kelja, kelerabe i rotkve. Plevljenje i okopavanje svih vrsta povrća je u toku. Vreme je za berbu zrelog povrća u toplim lejama i iznošenje plodova svog rada na tržnice.

Rasađivanje i setva povrća u maju

Nastavlja se rasađivanje paradajza, plavog patlidžana, paprike i celera i to na otvorenom polju. Početkom meseca se seje praziluk i pozni kupus radi proizvodnje rasada i presađivanja na stalno mesto. Po potrebi prskati povrće protiv plamenjače i biljnih vašiju

Rojenje u pčelinjaku, dimljenje vinograda

U voćnjaku se neprestano tamane štetočine, a na redu je kalemljenje jabuka i krušaka. U vinogradu je na redu drugo okopavanje, zalamanje, skidanje zaperaka i privezivanje za "tačke".

Gde i u maju ima mrazeva, obavlja se dimljenje vinograda, a jarke i puteve treba očistiti. Ko ima vinski podrum, prema Pelagiću, u ovo doba godine treba da je završio sve poslove i pregledao i opravio sudove za novu berbu. 

U pčelinjaku, krajem meseca, očekuje se rojenje. Svilene bube moraju redovno da se hrane i drže u čistom prostoru, jer u ovom periodu najviše jedu, a neke već počinju da se uvijaju u čaure. 

Šišanje ovaca i letnja seča drva

Stoka u maju hrani se zelenom hranom i izvodi na pašu. Na bačijama (katunima) priprema se sir, skorup i maslo. Ovce koje nisu ostrižene u aprilu, strižu se u maju, a tako ošišane zaklanjaju se kad je sunce jako ili noći hladne, savetuje Pelagić brižno. 

Ko gaji duvan, rasađuje ga upravo u maju, po potrebi zaliva, čuva od štetočina i redovno čisti od korova. U šumi se dovršava letnja seča. Seje se brestovo seme i guli kora sa drveća za štavljenje kože koje je takođe u toku. 

Za poljoprivrednika i njegovo domaćinstvo nema odmora.   


Tagovi

Radovi u maju Rasađivanje povrća Šišanje ovaca Rojenje pčela Vasa Pelagić Okopavanje kukuruza Zadimljavanje vinograda


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D