Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sve manje mesa
  • 14.09.2019. 18:00

Kako zaustaviti dalji pad proizvodnje svinjskog mesa u Srbiji?

Veliko kinesko tržište, uverava nas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, biće u novembru otvoreno za svinjsko meso iz Srbije. Postavlja se, međutim, pitanje da li će biti dovoljno tovljenika u našim oborima, jer statistika pokazuje da je iz godine u godinu manje svinja svih kategorija?!

Foto: Damir Rukovanjski
  • 384
  • 102
  • 0

Proizvodnja svinja opada, a otkupna cena tovljenika oscilira iz godine u godinu, sa tendencijom učestalih smanjenja do ispod proizvodne cene, tako da stočari na kraju tovnog ciklusa nemaju ni dinar zarade. Država sa svoje strane subvencioniše proizvodnju, daje stočarima prioritet pri zakupu zemlje, ali to očigledno nema efekta.

Svetlo na kraju mračnog tunela opadajuće svinjarske proizvodnje u Srbiji zasijaće, kažu nadležni, sredinom novembra ove godine kada će put kineskog tržišta krenuti prve količine našeg svinjskog mesa. Početni najavljeni kontigent od 50.000 tona će verovatno lako biti pripremljen uprkos nedavnoj pojavi afričke kuge svinja na našoj teritoriji, ali na stalni dugoročni izvoz se ne možemo nadati ako se ne organizuju - farmeri, klaničari i trgovci.

Kuga uticala na cenu svinjetine: Srbija i dalje uvozi velike količine mesa

Rizik proizvodnje snose samo farmeri

Negativni trendovi u proizvodnji svinja posledica su tranzicije i nesređenog tržišta. Na jednoj strani su farmeri koji proizvode svnjsko meso, a pri tome ne znaju ni za koga proizvode i pod kojim uslovima - i snose sav rizik, a na drugoj strani su klanice i trgovci, koji bez obzira na cenu žive mere svinja uvek zaračunavaju svoju maržu, da ne bi stvarali gubitke.

Znači, nema organizovane proizvodnje kao što je to bilo nekada kada su velike industrijske klanice bile glavni organizatori kooperativne proizvodnje svinjskog mesa sa farmerima.

Tovljenike u otkupu plaćati na osnovu mesnatosti

U većini evropskih zemalja se otkupna cena tovljenika formira na liniji klanja, odnosno prema ostvarenom procentu mesnatosti. I naše Ministarstvo poljoprivrede treba da donese zakonsku obavezu da se svinje plaćaju na osnovu količine i kvaliteta mesa, a ne kao do sada, na osnovu žive mere.

Cenu mesne jedinice treba da određuje koordinaciona komisija sastavljena od predstavnika farmera, klaničara i ministarstva poljoprivrede, a na osnovu ponude i potražnje, svakih sedam dana.

Obavezno udruživanje i edukacija farmera

Podrazumeva se da svi veći odgajivači svinja moraju biti registrovani, a poželjno je, radi organizovanog nastupa na tržištu, da budu i udruženi u regionalna u republička udruženja uzgajivača svinja. Takođe, treba redovno da se edukuju i slušaju savete stručnjaka. Gajiće isključivo mesnate i visokoplodne rase i na taj način postizati visoku produktivnost - 25 tovljenika po krmači godišnje.

Mesnatost svinja treba da je 60 odsto i više, a utrošak hrane ispod tri kilograma za kilogram prirasta. Samo na taj način mogu biti konkurentni kako na domaćem, tako i na svetskom tržištu.

Da li je domaćim mesnim prerađevinama omogućen izvoz u Evropu?

Klaničari da ne kolju svinje bez veterinarske dokumentacije

Svoje obaveze treba da ispunjavaju i ostali učesnici u proizvodnji svinjskog mesa. Klaničari se moraju dogovarati i planirati proizvonju sa farmerima, pa i zajednički da finansiraju tov na bazi prirasta. Takođe, klaničari moraju striktno da primenjuju sve zakonske mere koje se odnose na eradikaciju svinjske kuge, a to znači da ne smeju da primaju tovljenike bez markica i odgovarajuće veterinarske dokumentacije.


Tagovi

Svinjsko meso Proizvodnja svinjskog mesa Cena mesa Izvoz mesa Klanice Trgovci


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.