Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u stočarstvu
  • 03.11.2022. 11:00

Stočari sa ministarkom: Neće biti novih konkursa dok se ne isplate sve subvencije

Ona će mnoge neisplaćene subvencije da iskontroliše i neće se otvarati novi konkursi dok se sve to ne reguliše, dobio je obećanje na sastanku sa ministarkom Zoran Milićević ispred SPAS-a.

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 849
  • 114
  • 0

Predsednik Upravnog odbora Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević sa svojim kolegama je juče na sastanku sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković izneo zahteve za rešenje problema u poljoprivrede, a pre svega u stočarstvu.

"Kod nas je stočarstvo uništeno zbog mnogo razloga, a pre svega prekomernim uvozom. Mi ne možemo zabraniti uvoz jer smo potpisnici Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali smo tražili da se redukuje, jer nema poljoprivrede bez stočarstva. Tražili smo povećanje subvencija za nabavku novih priplodnih grla i premije za mleko, koja je ostala 10 dinara. Naveli smo i probleme sa gorivom", rekao je Milićević za Agroklub i dodao da je velika zloupotreba nabavke agro kartica za mnoga domaćinstva koja se ne bave poljoprivredom.

Na Agro kartice se čeka po više meseci. Šta je problem?

"Tražili smo, a ministarka je obećala da će biti isplata. Imamo situaciju da je ljudima isplaćen treći kvartal, a nije drugi. Ona će mnoge neisplaćene subvencije da iskontroliše i neće se otvarati novi konkursi dok se sve to ne reguliše."

Stočarima dati više goriva

Najpre će oni koji su dobili rešenja biti isplaćeni, pa će se raspisivati novi konkursi, dodatno je objasnio naš sagovornik. 

"Tražili smo kaznene odredbe, odnosno da ne mogu dobijati subvencije oni koji imaju registrovano domaćinstvo, a ne obrađuju zemlju - koji su ostavili svoju dedovinu i otišli 'trbuhom za kruhom', naplaćuju izdavanje svog zemljišta i uzimaju subvencije od države. Tome mora da se stane na put. Subvencionisano gorivo mora da dobije neko na osnovu poljoprivrednih mašina i zemlje koju obrađuje, da se to dokumentuje i da stočari dobiju veće količine goriva, jer imaju više obaveza", izričit je bio Milićević.

Članovi SPAS-a ispred Ministarstva poljoprivrede (foto: Z. Milićević)

Takođe, direktor UO SPAS-a je ukazao i na problem zakupa poljoprivrednog zemljišta onima koji nemaju određen broj grla ili ih nemaju uopšte, kao i izdavanje u podzakup.

"Uputili smo i zahtev da se hitno pomogne stočarima u kukuruzu i drugim žitaricama za ishranu životinja, ali ne samo govedarima, već i svinjarima i ovčarima."

Obećanje da će sve biti ispitano

Kako nam je dalje preneo, ministrka je obećala da će sve ispitati i regulisati i ohrabrila poljoprivrednike da slobodno prijavljuju sve anomalije, da niko neće biti u povlašćenom položaju, već smo svi ravnopravni.

Novoj ministarki ne veruje ni opozicija, ni poljoprivrednici?

Milićević je najavio i naredni skup SPAS-a, o ovim i mnogim drugim pitanjima u poljoprivredi za 19. novembar u Somboru u sali Agro instituta. 


Tagovi

Zoran Milićević Stočari Stočarstvo Srbije Zahtevi Zaostale subvencije Jelena Tanasković Zakup zemljišta Subvencionisano gorivo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta