Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županijski natječaj
  • 23.08.2022. 12:00
  • Zadarska, Radašinovci

Josip Krpina: Zbog tri slova na računu ostao sam bez potpore

Prema planiranom broju bodova ovaj je mladi poljoprivrednik trebao proći na županijskom natječaju. No, na adresu mu stigla odbijenica.

Foto: Josip Krpina
  • 15.265
  • 1.035
  • 2

Josip Krpina 28-godišnji je poljoprivrednik iz sela Radošinovci smještenog na području Grada Benkovca u Zadarskoj županiji. Bavi se uzgojem maslina, vinove loze, smokova i badema. Ima i oko 20-ak ovaca, a odnedavno se bavi i agroturizmom.

Prijavio se na županijski natječaj za nabavu poljoprivredne mehanizacije u nadi da će proći, a prema broju bodova koje je planirao skupiti, tako je trebalo i biti. Međutim, kada su objavljeni rezultati na listi nije naišao na svoje ime.

Prikolicu vrijednu 26.000 kuna koja mu je bila potrebna je kupio, uredno je predao papire za natječaj, no na njegovu adresu stigla je odbijenica od strane županije, jer kako pojašnjavaju - račun ne glasi na OPG.

"Obavještavamo Vas da je Vaš zahtjev za dodjelu potpore za Mjeru 1: Kupnja mehanizacije, strojeva i opreme od 26.05.2022. sukladno Uredbi Komisije (EU) 2019/316 od 21. veljače 2019. o izmjenama Uredbe (EU) br. 1408/213 o primjeni članka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na potpore de minimis u poljoprivrednom sektoru odbijen jer račun ne glasi na OPG-a", navodi se u odbijenici koju potpisuje Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije. 

OPG u pravnom gledištu fizička osoba

Kako nam kaže Josip, ujedno i nositelj svog gospodarstva, račun za kupljenu prikolicu glasi na njegovo ime, prezime, OIB, adresu koji su ujedno i podaci njegovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a). Dakle, na računu nedostaje tri slova (OPG).

"OPG je u pravnom gledištu fizička osoba. Čemu onda ovakvi kriteriji?", pita se. Napominje da se prilikom registracije na tehničkom pregledu uvažava ime, prezime i OIB. Također, EU natječaji odobravaju ponude i račune izdane na fizičku osobu jer je isti OIB, a i sam se uvjerio u to jer se ranije prijavljivao na tip operacije 6.2.1. i 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja.

To potvrđuju i u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju gdje pri evaluaciji zahtjeva za isplatu gledaju OIB korisnika - fizičke osobe koja je nešto kupila i predala račun, jer je OPG glasi na fizičku osoba koju registriraju temeljem OIB-a osobe. Tako se, doznajemo, radi u mjeri 6 i njenim operacijama, ali u investicijskoj mjeri 4 koja je puno zahtjevnija po pitanju evaluacije prijave i zahtjeva za isplatu.

Dakle, za isplatu je nebitno glasi li račun primjerice na OPG Ivan Ivić, ili na Ivana Ivića, jer je riječ o istoj osobi u pravnom smislu.

Županija: Račun se ne može naknadno izdati

Komentar smo zatražili i od Upravnog odbora za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove te Zadarske županije koji navode sljedeće: 

"Sukladno članku 4. Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2022. godinu, KLASA: 320-03/22-01/1; URBROJ: 2198-14-22-2 od 9. svibnja 2022. godine, kriteriji za ostvarivanje potpora i potrebna dokumentacija definirani su u Uputama za prijavitelje". 

U njima su objavljeni opći uvjeti i prednosti dodjele potpore, a jedan od njih glasi: "Računi koji su predmet financiranja moraju biti izdani na podnositelja zahtjeva za potporu (OPG/obrt/zadruga/trgovačko društvo)".

Stoga, s obzirom na to da se račun ne može naknadno izdati (ili prepravljati) smatra se da taj Zahtjev ne udovoljava kriterijima Javnog poziva te nije ni zatražena dopuna dokumentacije već je Zahtjev odbijen, pojasnili su 

Najavio tužbu

No, Josip se ne slaže s tim. "Da su me na vrijeme obavijestili o toj nepravilnosti to sam mogao i ispraviti", istaknuo je naš sugovornik.  

Međutim, iz Županije pojašnjavaju da sukladno Uputama za prijavitelje, točka 4.3., nepotpuni i nepravovremeni zahtjevi, kao i zahtjevi koji ne udovoljavaju kriterijima Javnog poziva, nisu se razmatrali, te je Povjerenstvo korisniku izdalo Obavijest o odbijanju zahtjeva za potporu.

Razočaran je ovaj mladi poljoprivrednik, a najavio je da će na ovakvu odluku uložiti tužbu. Također, želi pomoći drugima i upozoriti ih ako se prijavljuju na natječaje da paze na ovakve detalje da ne bi prošli kao on.


Tagovi

Josip Krpina Županijski natječaj Odbijenica Mehanizacija Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]