Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja Gerzić
  • 22.09.2019. 12:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosanska Krupa

U prirodi je lijek za sve: Gerzići pčelama i biljem liječe razne boljke, ali i povećavaju grudi

Supružnici Gerzić su među rijetkima koji se bave isključivo organskom proizvodnjom. Svi njihovi proizvodi rade se od sirovina koje Gerzići sami proizvedu ili otkupe od lokalnih sakupljača ljekovitog bilja i šumskih plodova.

Foto: Snježana Karić/Arhiva porodice Gerzić
  • 1.187
  • 447
  • 0

Vođeni motom kako u prirodi postoji lijek za sve boljke i tegobe, supružnici Fatima i Idriz Gerziću iz Bosanske Krupe su prije nešto više od dvije decenije pokrenuli svoju malu porodičnu farmu na kojoj spajaju pčelinje proizvode sa ljekovitim biljem i od toga dobijaju kvalitetne preparate namjenjene u kozmetičke svrhe, ali i za razna oboljenja.

S ponosom kažu da za svoje proizvode koriste isključivo sirovine koje sami proizvedu u netaknutoj prirodi Bosanske Krupe ili ih otkupljuju od lokalnih sakupljača ljekovitog bilja i šumskih plodova. Zahvaljujući svom trudu, ali i znanju, Gerzići su stvorili široku paletu proizvoda koje prodaju na sajmovima širom BiH, ali i u svojoj maloj medo-biljnoj apoteci "Tim med" u Bosanskoj Krupi.

Pčelarstvo u početku bilo samo hobi

Prisjećajući se svojih početaka Gerzići kažu da nisu ni sanjali da će sve ovo danas imati. Prvo su počeli sa pčelarstvom, ali više iz hobija, nego iz potrebe.

"Prve košnice kupili smo negdje 1987. godine i to ne da bi zaradili novac, jer smo u to vrijeme oboje bili zaposleni i novca nam nije falilo. To smo učinili jer smo bili svjesni da su pčelinji proizvodi dobri za zdravlje. Malo po malo, shvatili smo da pčelarstvo ne samo da je dobro za zdravlje, već je i unosan posao", pričaju Fatima i Idriz. Prema njihovim riječima do početka devedesetih godina uspjeli su da steknu 70 pčelinjih društava, ali su u jeku ratnog vihora ostali bez pčela.

Fatima ispred medo-biljne apoteke "Tim med" u Bosanskoj Krupi (Foto: arhiva porodice Gerzić)

Kada je rat završio Gerzići su bili bez posla, pa su odlučili da se vrate staroj ljubavi – pčelarstvu, kako bi si obezbijedili kakvu-takvu egzistenciju. Krenuli su ispočetka, te počeli aktivno da se uključuju na sve edukativne seminare i radionice kako bi proširili svoje znanje iz oblasti pčelarstva. Prateći trendove, shvatili su potencijal organske proizvodnje pa su odlučili da se posveti tome.

Ekološki uzgoj i organski preparati

S obzirom na to da su okruženi netaknutom prirodom, Gerzići su na više od 40 dunuma zemlje posadili ljekovito bilje, koje uzgajaju isključivo po organskim principima. S neskrivenim ponosom Gerzići ističu da su se, osim organskog uzgoja bilja, odlučili i na organsko pčelarenje, te tako spojili te dvije ljubavi u jednu. I nisu stali na tome, jer kako je vrijeme prolazilo Gerzići su se sve više edukovali i razvijali  nove ideje, koje su polako sprovodili u djela.

Fatima, koja je po struci farmaceutski tehničar, kaže da je svjesna da se ne može naći jedna biljka u prirodi koja će nas učiniti zdravima, nego je u tom procesu važno kombinovati biljke. "I upravo se u pravilnoj kombinaciji nalazi rješenje", moto je kojim se Fatima rukovodi, a što je bilo dovoljno da od organskog uzgoja ljekovitog bilja pređe  i na proizvodnju kozmetičkih i ljekovitih preparata. Spojila je medne proizvode i ljekovito bilje te sa suprugom počela praviti prirodne preparate za liječenje raznih bolesti, ali i za svakodnevnu upotrebu.

Sami uzgajaju bilje za preparate, pa tako i neven (Foto: arhiva porodice Gerzić)

Ubrzo su u njihovoj kućnoj radionici, koju su postepeno pretvorili u mini fabriku, nastali melemi, kreme, tinkture, sirupi, čajne mješavine, i mnogi drugi razni medo-biljni pripravci. Gerzići danas imaju široku paletu proizvoda koji su plod njihovog dugogodišnjeg rada i iskustva.

Prirodni silikoni

Na porodičnoj farmi uzgajaju razno ljekovito bilje od kojeg posebno izdvajaju aloja veru, melisu, mentu piperitu, ehinaceu, neven, sikavicu, piskavicu, artičoku i noćurak.

Fatima objašnjava da je piskavica jako zdrava žitarica, čiji je čaj izuzetno dobar za dojilje jer je jako dobar za laktaciju. Od ove biljke Gerzići su prošle godine proizveli kremu i ulje za masažu grudi. Tvrde da su ova krema i ulje "prirodni silikoni", odnosno da dovode do povećanja grudi. "Piskavica je jako bogata mineralima i fitohormonima, koji su identični ženskim hormonima i iz tih razloga dolazi do povećavanja grudi", tvrdi Fatima. Njena kćerka Jasmina kaže za Agroklub da je ulje za grudi ispunilo svoj zadatak.

"Dobili smo brojne pohvale. Koža grudi je meka, a one zategnute i podignute, te zbog hranjivih sastojaka imaju veći obim. Čak su ga i dojilje koristile kao preventivnu njegu i nisu imale uobičajenih komplikacija poput bolnih i upaljenih grudi", pojašnjava nam Jasmina. Ističe da su ponosni i na liniju za sunčanje - od ulja, mlijeka i zaštitne kreme, do kreme poslije sunčanja, koju su, takođe, razvili u međuvremenu, a što je naišlo na pozitivne rekacije građana.

"U proteklih godinu dana razvili smo i serum za lice i dekolte, sačinjen od nekoliko vrsta različitih ulja. Takođe, među novim proizvodima je i hladno prešano ulje ruže", kaže Jasmina.

Preparati od propolisa

Njeni roditelji pojašnjavaju da ljekovito bilje, osim što uzgajaju, sakupljaju i u prirodi. Ranije su sami išli u sakupljanje ljekovitog bilja, ali zbog obima posla više nisu u mogućnosti da to rade, pa angažuju sakupljače.

Širok asortiman proizvoda

Gerzići ističu da su svi njihovi preparati rađeni sa propolisom kao prirodnim antibiotikom širokog spektra i medom kao konzervansom. Najviše pažnje kupaca privlači propolis krema, kao i bronhotim sirup, koji čisti pluća i razlaže sekret u bronhijama. GPojašnjavaju da je jako dobar kod svih oblika kašlja, bilo da je akutni ili hronični, kod astme, i slično.

"Ima jako širok spektar djelovanja. U osnovi nema šećera, konzervansa i vještačkih boja", kažu Gerzići. Dodaju da je propolis krema namjenjena za sve tipove kože. Osim za njegu kože, jako je dobra za liječenje svih oblika dermatoze, ekcema, opekotina, sunčanih pjega i sličnih kožnih problema.

Ekološki čist med

Porodica Gerzić je posebno ponosna na svoj ekološki čist med bilo da je riječ o kestenovom, lipovom, livada ili šumskom. Gerzići ističu da u njihovoj porodici svako ima svoje zaduženje kada je u pitanju proizvodnja. Fatima je zadužena za spravljanje široke palete medo-biljnih preparata, a njen suprug vodi brigu o pčelinjacima i ljekovitim bilju. U poslu im pomažu i djeca, a Gerzići ne skrivaju da sve ovo zahtijeva mnogo rada.

"Trud se isplati. Proizvode pravite od vegetacije do vegetacije, onoliko koliko vam treba. Nema tu mnogo filozofije, ko želi da ima, mora i da radi", poručuju Gerzići.


Fotoprilog


Tagovi

Fatima Gerzić Idriz Gerzić Jasmina Gerzić Tim-med Bosanska Krupa Eko proizvodnja Organsko pčelarstvo Ljekovito bilje Prirodni silikoni


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞