Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja u EU
  • 21.04.2018. 14:30

Poboljšana pravila za uvoz, izvoz, certifikaciju i kontrolu ekoloških proizvoda

Evropski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio Uredbu Evropskog parlamenta i Vijeća o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda kojom su znatno poboljšana pravila za uvoz i izvoz te za certifikaciju i kontrolu ekoloških proizvoda.

Foto: Bigstockphoto/ZarubinaViktoriia
  • 374
  • 23
  • 0

Evropski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio Uredbu Evropskog parlamenta i Vijeća o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda kojom su znatno poboljšana pravila za uvoz i izvoz te za certifikaciju i kontrolu ekoloških proizvoda.

Razvoj ekološke proizvodnje jedan je od prioritetnih političkih ciljeva Evropske unije. Iako se tržište ekoloških proizvoda konstantno proširuje, poljoprivredna zemljišta EU pod ekološkom proizvodnjom i dalje predstavljaju manje od 6% kompletnog poljoprivrednog područja te se razlika između potražnje i potrošnje EU pokriva uvozom koji je u porastu

Ogromna sredstva na ekološku poljoprivredu ulaže - Danska!

Cilj je ove uredbe nadjačati regulativne i neregulativne prepreke za ekološku poljoprivredu u EU te povećati povjerenje potrošača i urediti nedostatke u sustavu kontrola i trgovinskom režimu. Također se želi izbjeći nepošteno tržišno natjecanje između proizvođača te odgovoriti na rizike povezane s funkcioniranjem unutarnjeg tržišta.

Ekološka poljoprivreda može doprinijeti očuvanju ruralnog prostora

Zastupnica u Europskom parlamentu, ujedno i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Marijana Petir podržala je donošenje Uredbe rekavši kako "ekološka poljoprivreda može doprinijeti očuvanju ruralnog prostora i dati mu dodanu vrijednost te time doprinijeti održivom razvoju i ostanku mladih na selu. Iako površine pod ekološkom poljoprivredom rastu i povećava se broj poljoprivrednika koji se odlučuju za takav vid proizvodnje, još uvijek ne možemo biti zadovoljni napretkom", smatra Petir. Ona je također naglasila kako je "puno prepreka pred proizvođačima i potrošačima koje trebaju biti otklonjene da bi ekološka poljoprivreda ostvarila svoj puni potencijal", saznajemo iz priopćenja europarlamentarke Petir.

Pregovarački tim Evropskog parlamenta uspješno je završio pregovore s Vijećem i Komisijom u junu 2017. nakon 18 trijaloga i 20 mjeseci intenzivnih pregovora. Petir pozdravlja dogovor koji je konačno postignut o ovoj Uredbi jer vjeruje da će ona "urediti nedostatke u sustavu kontrola i trgovinskom režimu te potrošačima dati garanciju da ono što kupuju kao ekološki proizvod doista i odgovara certifikatu". 

Dostupnost sjemena i biljnog reprodukcijskog materijala

Pitanje rezidua pesticida koje je od samog početka bilo najveći kamen spoticanja ipak je dogovoreno kompromisom kojim se omogućuje državama članicama da postave granične vrijednosti ili da u potpunosti zabrane tragove pesticida u ekološkim proizvodima. Rješavanje problema odgođeno je do 2024. godine kada Komisija treba provesti reviziju.

Kad je u pitanju poboljšanje dostupnosti sjemena i biljnog reprodukcijskog materijala prilagođenih potrebama ekoloških proizvođača, dogovorene su fleksibilnosti i prijelazno razdoblje do 2035. godine. Osim toga, za označavanje ekoloških proizvoda dogovoreni su također fleksibilni mehanizmi i izuzeća za male trgovine. 

"Drago mi je da je načelo predostrožnosti unaprijeđeno kako bi se izbjeglo onečišćenje, omogućio bolji pristup ekološkom sjemenju i životinjama, dala mogućnost da poljoprivrednici vode mješovite farme te kako bi se primijenile strože kontrole i standardi EU-a o uvozu ekoloških proizvoda, a ukidanjem pravila ekvivalencije ojačao položaj evropskih proizvođača", kazala je Petir.


Tagovi

Marijana Petir Ekološka proizvodnja Certifikat Označivanje proizvoda Eko proizvođači Uvoz


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.