Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 30.05.2020. 07:30

Emirati istrajni u domaćoj proizvodnji hrane: Korona dokazala da se isplati

Kako bi se podstakla domaća proizvodnja, osmišljena je Nacionalna strategija za bezbednost hrane UAE koja je službeno krenula sa realizacijom 2018. godine.

Foto: Depositphotos/Leonidovich
  • 212
  • 15
  • 0

Iako se sve zemlje u Persijskom zalivu itekako oslanjaju na uvoz hrane, neke su u zadnjih par godina pokrenule i lokalnu proizvodnju. Jedan od najboljih primera su Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA) čiji je doprinos poljoprivrede u BDP-u, zahvaljujući velikim ulaganjima, porastao s 2,39 u 2012. na 3,06 milijarde dolare u 2018. godini. 

Ta je zemlja prema Globalnom indeksu bezbednosti hrane (Economist Intelligence Unit) trenutno rangirana na 21. od 113 mesta, a cilj joj je do 2021. da bude među prvih 10. Do tada se iz Vlade nadaju kako će barem polovina hrane koja se tamo konzumira biti proizvedena u granicama UEA. 

Problemi s vodom i zemljom

Kako bi se podstakla domaća proizvodnja, osmišljena je Nacionalna strategija za bezbednost hrane UAE koja je službeno krenula sa realizacijom 2018. godine. Od tada je izgrađena brojna infrastruktura, razni kompleksi i farme za domaće životinje, uvedene su brojne mere i subvencije za poljoprivredu, a Vlada je čak i svu domaću hranu oslobodila od poreza na dodatnu vrednost. 

Predstavljena strategija ekonomskog oporavka EU: 15 milijardi evra za poljoprivredu

Iako ulažu velike napore da poljoprivreda zaživi, ne mogu da pobegnu od problema. Prema poslednjem sprovedenom istraživanju, Institut za svetske resurse (World Resources Institute) Emiratima nije doneo nimalo dobre vesti. Zbog sve većih klimatskih promena, čak 17 zemalja među kojima su i oni, pod izuzetnim je vodnim stresom, što znači da godišnje koriste više od 80 odsto dostupne vode.

Kao jedan od razloga navode kako je moguće da se sve više vode koristi za navodnjavanje jer je samo jedan odsto zemlje obradivo.

"Zemlja nam je jako loša i moramo se okrenuti novijim inovacijama u poljoprivredi kao što je to vertikalni i hidroponski uzgoj", rekao je Sajid Maksud, vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu UAE, za reuters

Moderna poljoprivreda jedino rešenje

Najveći problem, kao što smo već napisali, je klima, a očekuje se kako će globalno zagrevanje dovesti do sve manje kiše i jačih suša. Zbog toga je i većina poljoprivrednih inovacija okrenuta proizvodnji useva u zatvorenom prostoru. 

Tako je kompanija "Pure Harvest" u 2018. godini prikupila seme vredno oko 4,5 miliona dolara i odlučila da ga proizvode na moderniji način.

Al Dahra kupila Agricost - najveću ratarsku farmu u EU

"Naši visoko tehnološki staklenici pružaju preciznu kontrolu klime i sredine, omogućujući povećanu produktivnost, ali i manje trošenje vode i energije kao i smanjenje otpada. Kvalitet nam je od velike važnosti, a proizvode odmah pakujemo i isporučujemo kako bi ostali sveži“, piše na njihovoj službenoj stranici.

Kompanija trenutno prodaje različite sorte paradjza, a planiraju da se prošire i na ostalo voće i povrće, te da povećaju svoju proizvodnju na 30 hektara u sledećih nekoliko meseci. 

Manje vode i bez pesticida

U poslednjih nekoliko godina, zemlja takođe beleži porast broja vertikalnih farmi na kojima se uzgajaju usevi naslagani pod LED rasvetom. Kompanija "Emirates Flight Catering" i velika vertikalna farma pod nazivom "Crop One Holdings", sklopile su partnerstvo i odlučile da naprave jednu od najvećih farmi takve vrste na svetu u koju su uložile više od 40 miliona dolara. 

Syngenta ogledni centar "Tomato Vision" sa modernom tehnologijom i novim hibridima

"Poljoprivredno gazdinstvo od 130.000 km2 trebalo bi da bude gotovo ove godine, a proizvodiće se oko 2.700 kg voća i povrća godišnje. Cilj nam je da koristimo 99 odsto manje vode nego kod tradicionalnih farmi i nećemo koristiti pesticide", poručili su iz Crop One Holdings-a. 

Danas, za vreme pandemije virusa korona, trud oko poljoprivrede itekako se isplatio, jer su osim uvezene hrane imali i domaću. Police nikada nisu bile prazne, delom i zbog toga što zemlja vodi politiku neprekidnog snabdevanja namirnicama iz inostranstva. 


Tagovi

Ujedinjeni Arapski Emirati Poljoprivreda Nacionalna strategija za bezbednost hrane Vertikalni uzgoj


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!