Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Željko Pavelić
  • 15.08.2019. 07:30
  • Ličko-senjska, Brušane

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

Mladog sira škripavca, kojeg ekološki poljoprivrednik Željko Pavelić sa suprugom Božicom puni u kalupe iz Češke, a koji bi nakon nacionalne trebao dobiti i EU zaštitu, po ljeti nema dovoljno ni za lijek, jer 'sve ode'.

Foto: Marinko Petković
  • 1.891
  • 156
  • 0

OPG Željka Pavelića nalazi se u malom ličkom selu Brušane, koje je uz cestu koja vodi od  Gospića do Karlobaga, a koja je dugačka 42 kilometra. Na samom ulazu u Park prirode Velebit, smješteno je ovo ekološko poljoprivredno gospodarstvo koje ima lički škripavac, ljekovito bilje, brojnu perad, gljive, ali i divljač i med iz vlastitog uzgoja i dobro radi od svibnja do rujna, dok ima turista i na Velebitu.  

Prodala prikolicu vrganja za jedan dan

Put do otvaranja prvog OPG-a u Brušanima, selu u kojem je ostalo samo sedam krava (Pavelići ih imaju tri, kao i jednu junicu i jedno tele) dok je u 12 godina umrlo 124 osobe, otvoren je 2007. godine kada je iz Zagreba u Liku doselila Željkova supruga Božica, koja je rođena u okolici Varaždina. U varaždinskom kraju, kaže vrijedna Božica, svatko ima nešto svoje, domaće, što može proizvoditi u svom dvorištu i onda i prodati na kućnom pragu.

"Ključ je bio kad su suprug i punac otišli jednom  u šumu, a kad su umjesto s uobičajnom prikolicom drva, vratili s punom prikolicom vrganja, koje sam prodala u jednom danu i zaradila od njih 1.700 kuna. Tako sam shvatila da moramo otvoriti svoj  OPG i početi raditi za sebe, jer se ne isplati, svaki dan,  ići raditi u obližnji Gospić za minimalnu plaću", kaže Božica. 

Bajkoviti Velebit s kojega dolaze vrhunski proizvodi 

Pavelići su napravili i korak naprijed. Uredili su u podrumu obiteljske kuće lijepu kušaonicu, a imaju i štand uz glavnu prometnicu za koji je zadužena kćerka Željka, učenica sedmog razreda osnovne škole u Gospiću.

Božica je završila tečaj i dobila certifikat za ljekovito bilje, a put do njega je bio dugačak jer je morala dva puta tjedno, punih šest mjeseci, autobusom iz Gospića u Samobor, što puno košta, kao i sam certifikat – 5.500 kuna. Rezultat su pune police ljekovitog bilja na bazi stolisnika, gospine trave, bazge ... No, put do autohtonog škripavca i dimljenog sira, nije bio lagan, pa su Pavelići tražili i dobili stručnu pomoć od sirane Runolist iz Ogulina, najveće ličke sirane, koju vlasnik Vladimir Tomaić, već godinama bezuspješno prodaje. Runolistov polutvrdi kravlji sir u Gospiću košta 90 kuna po kilogramu, a preko puta se na gradskoj tržnici  prodaju domaći sirevi, kojih je jako malo, i po nižoj cijeni.      

Šuma je bila hraniteljica, ali i životna učiteljica

Željko Pavelić kaže da  je poslije Domovinskog rata, učio od planinara na Velebitu kako se živi, a onda i radi. "Ukratko, iako smo pričali dugo, ako nisi 'čist u glavi ne možeš se popeti na planinu, a kamo li još i stijene na Velebitu!", kaže Željko. Naravno, pokušao je i Željko kao i brojni drugi 'sreću naći u velikom gradu', ali je brzo shvatio da tamo ima svega, osim 'pravog života', što znači da samo vlastitim trudom i stvaranjem na duge staze, što zahtijeva puno strpljenja, ali i odricanja, možeš napraviti ono što te zaista i ispunjava!  

"Dakle, nije važno koliko imaš već koliko ti treba", pojasnio je Željko, a kad je shvatio da nama takvo 'bistrenje politike' nije baš najjasnije, čuli smo da se i dobra dijela - 'dobrim vraćaju, ali s kamatama'. Naime, kad je ruski turist na putu za Karlobag našao drugi dan izgubljeni novčanik kod Pavelića, gdje je slučajno stao dan ranije, onda je u Brušane, došlo još Rusa, ali i Nijemaca, koji ne pitaju koliko što košta već samo da li ima!

Šuma je uvijek bila hraniteljica Ličana, ali i 'životna učiteljica'. Željkov otac Mihovil, koji sad ima 88 godina, radio je u šumi punih 50 godina. 'Ustajao sam jako rano, po noći u pola tri, da bi s konjima stigao na vrhove Velebita u jutro. Uvijek smo imali najviše blaga u selu, po deset krava, ali poljoprivredna, posebno njezin najvažniji dio stočarstvo, već dugo nije ono što bi trebala biti... ', razočaran je Mihovil i malom mirovinom.  

Na sudu zbog zemljišta već 12 godina    

Prirodu se, kaže Željko, ne može niti treba požurivati, jer ona sve stigne, samo je treba znati slušati. "Ekološki poljoprivrednik iz Italije, koji je bio kod nas nekoliko sati, otišao je oduševljen onim što je vidio, kako radimo i proizvodimo, a mogli bi i bolje i više da nema prevara na EU projektima, na kojima smo dva puta prevareni, jer su nam dvije 'EU konzultantice', uzele ukupno 6.000 kuna, a tražile su još i više, ali obećane EU projekte nikad nismo vidjeli", ogorčen je Željko. 

Nositelj OPG-a Željko Pavelić 

S druge strane, problem poljoprivrednog zemljišta je golem i u Lici, iako se plodna zemlja koje ima, jako malo obrađuje, ali se zato, kaže, poticaji, posebno u stočarstvu, na veliko 'love u mutnom'. Pavelići imaju prijavljene krške pašnjake, koje kose. No, na sudu su već 12 godina i potrošili su 50.000 kuna, jer moraju dokazati da je Mihovil još 1955. godina kupio zemlju, za koju imaju papire, ali pravda je spora. Druga strana u postupku, tvrde, čak i ne zna pokazati gdje je to 'sporno zemljište'. Osim toga, zbog bolesti plavog jezika, a krave nisu cjepili jer su u ekološkoj poljoprivredi, bili su izgubili poticaje...     

Mladog sira škripavca, kojeg puni u kalupe iz Češke, a koji bi nakon nacionalne trebao dobiti i EU žaštitu, po ljeti nema dovoljno ni za lijek, jer 'sve ode'. No, kad dođe duga zima u Lici, Božica zasuče rukave i sama napravi 500 kilograma kobasica od divljači, koji su već našale tržište na Jadranu.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Željko Pavelić Božica Pavelić Sir škripavac Krški pašnjaci


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.