Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.03.2023. 16:30

Stiže naglo pogoršanje vremena u BiH

Što se tiče voća najviše su ugrožene breskva i nektarina, jer se nalaze u osjetljivim fazama razvoja, kada je u pitanju infekcija od prouzrokovača kovrdžavosti lista, koja se može lako aktivirati uz prvu pojavu kiše.

Foto: Depositphotos/flotsom
  • 83
  • 15
  • 0

Večeras se u našoj zemlji očekuje naglo pogoršanje vremena, a nastavit će se i tokom srijede. U nizinama će padati kiša, a u višim predjelima susnježica i snijeg, doći će i do pada temperature vazduha. Kako je najavljeno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, očekuju se jači pljuskovi i nepogode.

Puhat će jak, na jugu i zapadu olujni vjetar južnih smjerova. Tokom naredne noći padavine će se polako širiti ka istoku.

Dobre zalihe vlage

Temperature zemljišta u zoni korijenovog sistema ozimih usjeva se kreću oko prosječnih vrijednosti, tako da još nisu ispunjeni uslovi za pokretanje vegetacije, navedeno je u Agrobiltenu RHMZ.

Vremenske prilike u sedmici iza nas uglavnom su bile povoljne za radove u polju, kao što su: prihrana usjeva, orezivanje u voćnjacima i vinogradima kao i pripremu parcela za predstojeću ranu sjetvu proljetnih usjeva.

Zahvaljujući dospjelim padavinama iz jesenjeg perioda i dosadašnjeg dijela zime, zaliha vlage u zemljištu je dobra, što je značajno za početak narednog vegetacionog perioda.

Aktivne štetočine

Povoljni uslovi u prethodnom periodu doveli su do povećanja biljnih štetočina, kao što su: mala repičina pipa u usjevima uljane repice, a što se tiče voćarskih kultura kod kruške primijećen je imago obične kruškine buhe i položena jaja. Od biljnih bolesti na usjevima pšenice registrirano je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice, pepelnice žita i lisne hrđe, dok na usjevima ozimog ječma ima simptoma pepelnice žita i mrežaste pjegavosti lista ječma.

Što se tiče voća tu su najviše ugrožene breskva i nektarina, jer se one nalaze u osjetljivim fazama razvoja, kada je u pitanju infekcija od prouzrokovača kovrdžavosti lista, koja se može lako aktivirati uz prvu pojavu kiše.


Tagovi

Kiša Snijeg Susnježica Padavine Prognoza Vrijeme Agroprognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.