Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.04.2018. 11:00

Promenjivo vreme - smena sunca i oblaka

Temperature zemljišta postepeno dostižu optimalne vrednosti, tako da se stiču odgovarajući uslovi za ranu prolećnu setvu.

Foto: Pixabay / PeterDargatz
  • 94
  • 10
  • 0

Srbiju očekuje pretežno sunčano i toplo vreme do srede. U četvrtak i petak će biti promenljivo oblačno i malo hladnije, mestimično sa kišom i lokalnom pojavom pljuskova sa grmljavinom. Od subote do ponedeljka prognozira se postepen porast temperature. Biće suvo, samo na jugu i jugoistoku ponegde je moguća kiša ili kratkotrajan pljusak. Poslednja dva dana perioda očekuje se novo naoblačenje i zahlađenje mestimično sa kišom.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima severne i centralne umereno vlažni uslovi, dok će u delovima zapadne i severoistočne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Temperature zemljišta postepeno dostižu optimalne vrednosti, tako da se stiču odgovarajući uslovi za ranu prolećnu setvu.

Porast temperature utiče na povećan rizik od infekcija prouzrokovača biljnih bolesti. Breskva i nekatrina se nalaze u različitim fazama razvoja, u zavisnosti od lokaliteta. Porast temperature utiče na povećan rizik od infekcija prouzrokovača kovrdžavosti lista i prouzrokovača sušenja cveta i grana. Sa prvim padavinama će se stvoriti i povoljni uslovi za ostvarenja infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lista jabuke.

U pogledu ratarskih kultura, na većini useva prisutne su bolesti, a najviše mrežavost ječma. Na pojedinim parcelama dostignuti su epidemijski pragovi štetnosti i neophodno je sprovesti hemijske mere zaštite.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

April 2018. Vreme Prognoza Kovrdžavost Čađavost Mrežavost


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.