Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 18.10.2021. 14:00

Nastavite sa jesenjom sjetvom, krajem nedjelje temperature do 22°C

Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da stabilnije vremenske prilike iskoriste za nastavak jesenje sjetve u optimalnim rokovima. 

Foto: Bigstockphoto/Xato Lux
  • 172
  • 37
  • 0

Poslije stabilnog i sunčanog vikenda, sve do sredine sedmice zadržaće se slično vrijeme, tačnije bez padavina, sa dužim sunčanim intervalima i uz svakodnevni, postepeni porast temperatura. 

Minimalne vrijednosti biće u opsegu od 2 do 6, na jugu zemlje do 11 °C dok će dnevni maksimum u Bosni dosegnuti do 15, a u Hercegovini do 20°C. Ponegdje će jutra biti i maglovita. 

Kako se budemo bližili kraju nedjelje, izvjesna je promjena vremenskih prilika. Zbog prolaska hladnije fronte, uslijediti će pogoršanje praćeno kišom, nešto intenzivnijom na sjeverozapadu i jugu BiH, što će u dane narednog vikenda kulminirati, kada će u većini mjesta osjetnije zahladniti. 

Na samom kraju nedjelje, jutarnje temperature u Bosni biće u minusu, od -6 do -2 stepena. U Semberiji, dolini Neretve i na krajnjem jugu nešto toplije, tačnije od 2 do 4°C, a maksimalne dnevne između 2 i 6 u većem dijelu Bosne, u Hercegovini do 10°C.

S obzirom da su prognozirane padavine poboljšale stanje zemljišne vlage, uticale su na kvalitetniju pripremu tla pa se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje da stabilnije vremenske prilike iskoriste za nastavak jesenje sjetve u optimalnim rokovima. 

Ponedjeljak je u Bosni osvanuo maglovit i sa niskom naoblakom dok je u Hercegovini bilo manje oblačnosti. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene jutarnje temperature kretale su se od -2 na Sokocu pa do 13 stepeni u Neumu. Tokom dana će se zadržati umjereno oblačno vrijeme, Duvati će i slab vjetar, iz pravca sjevera. Maksimalna dnevna temperatura neće prelaziti 18°C, na jugu zemlje koji stepen toplije, do 21°C. 

Sutra će se zadržati sličan trend. Utorak u prije podnevnim satima, u Bosni sa pojavom magle. Strujanja zraka biće umjerena, sa sjeveroistoka. Jutro će biti prohladno, sa 5°C, na jugu Bosne i Hercegovine do 11 stepeni. Dnevni maksimum kretaće se do 17, na jugu do 21°C. 

I sredinom sedmice očekuje nas umjereno oblačno vrijeme. Jutro i prije podnevni sati u srijedu biće magloviti i sa niskim oblacima. Vjetar će biti slab, iz pravca juga. Jutarnje temperature kretaće se oko dva stepena, a maksimalna dnevna dosegnuti će i do 20°C. 

Krajem nedjelje u Hercegovini će preovladavati oblačne vremenske prilike, kao i u jugozapadnoj Bosni. U većini krajeva Bosne zadržava se umjereno oblačno. Slabo strujanje zraka dolazi iz pravca juga. U četvrtak će jutro biti nešto toplije, mjestimično i sa 9°C dok će na jugu biti par stepeni više do 12°C, a maksimalna dnevna očekuje se oko 22°C.


Tagovi

Sunčani intervali Bez padavina Jutarnje temperatire Dnevni maksimum Vjetar Magla Oblačnost Zemljišna vlaga Jesenja sjetva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97