Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 11.12.2018. 11:00

Manji pad temperature sledeće nedelje

Vremenski uslovi pogoduju pojačanoj aktivnosti glodara na njivama i u skladištima.

Foto: Pixabay / jpeter2
  • 113
  • 12
  • 0

Srbiju do 19. decembra očekuje uobičajeno vreme za ovo doba godine. Temperatura će, uz manja kolebanja, biti u granicama višegodišnjeg proseka. U jutarnjim satima biće uslova za pojavu slabih i umerenih mrazeva. Tokom čitavog perioda biće malo i umereno oblačno vreme, povremeno sa slabim padavinama, kišom, susnežicom i snegom. Više padavina, uglavnom snega, očekuje se u planinskim predelima.

U periodu od 14. do 16. decembra u većini mesta će biti suvo. Jače naoblačenje sa padavinama, uz manji pad temperature, prognozira se u ponedeljak i utorak, 17. i 18. decembra. U sredu 19. decembra će doći do prestanka padavina i delimičnog razvedravanja.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne i jugoistočne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Pojačana aktivnost glodara

Relativno topla i suva jesen, otežana obrada sa velikom količinom žetvenih ostataka na površini, stvaraju optimalne uslove za masovno umnožavanje voluharica i drugih poljskih glodara. Stvaranje kolonija je karakteristično na usevima ozimih strnina, uljane repice, lucerke, ali i u višegodišnjim zasadima. Na njivama su naročito problematični poljski miševi i poljske voluhariace. Praćenje i suzbijanje glodara je neophodno, pošto sve upućuje da će pojačana aktivnost glodara biti izražena i u narednom periodu. Pored toga potrebno je obratiti pažnju i na
skladišta poljoprivrednih proizvoda, gde značajne štete mogu naneti crni i sivi pacov i kućni miš.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Decembar 2018 Temperatura Glodari


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)