Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.09.2021. 13:00

Kiša do vikenda - uočena repičina lisna osa i lisna vaš

Vizuelnim pregledom useva uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki repičine lisne ose i položena jaja, kao i i oštećenja od buvača. Takođe, registrovano je i prisustvo krilatih formi lisnih vaši čija se štetnost ogleda u prenošenju fitopatogenih virusa.

Foto: PIS Vojvodina
  • 104
  • 17
  • 0

U Srbiji se početkom perioda očekuje umereno do potpuno oblačno i svežije vreme, mestimično s kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. U sredu 29. i četvrtak 30. septembra bi bilo umereno do potpuno oblačno i sveže. U košavskom području će duvati umeren i jak, a na jugu Banata i olujni jugoistočni vetar, koji će u četvrtak oslabiti. Pojava kiše ili lokalnih pljuskova očekuje se uglavnom na severozapadu, zapadu i jugu Srbije. U petak 1. oktobra bilo bi suvo uz delimično razvedravanje.

Za dane vikenda pretežno sunčano sa hladnim jutrima i dnevnom temperaturom oko prosečnih vrednosti za prvu dekadu oktobra (u većini mesta od od 20 do 23°C). U ponedeljak 4. oktobra prognozira se malo toplije vreme uz postepeno naoblačenje i pojačanje jugoistočnog vetra u košavskom području. U utorak 5. oktobra pretežno oblačno, mestimično s kišom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne Srbije biti umerena suša.

Kolonije krvavih vaši u zasadima jabuke

Tokom proteklih dana zabeleženo je prisustvo insekata štetočina. Vizuelnim pregledom useva uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki repičine lisne ose i položena jaja, kao i i oštećenja od buvača. Takođe, registrovano je i prisustvo krilatih formi lisnih vaši čija se štetnost ogleda u prenošenju fitopatogenih virusa.

Kod voćarskih kultura, u pojedinim zasadima jabuke se registruje prisustvo kolonija krvave vaši. Do njene ekspanzije dolazi krajem leta, kada se završi sa primenom insekticida, a vremenski uslovi pogoduju njenom razmnožavanju, a to je toplo i suvo vreme. Pored vaši u zasadima jabuka, uočene su larve i odrasle jedinke braon mramoraste i zelene povrtne stenice.


Tagovi

Vremenska prognoza Repičina lisna osa Krvava vaš Lisna vaš Umerena suša Kiša sa grmljavinom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u