Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 13.04.2021. 11:15

Kiša do petka - bolestima najpodložnije voće i žitarice

Kod voćarskih kultura sa prvim padavinama može doći do ostvarenje primarnih infekcija čađavom krastavošću jabuke i bakterioznom plamenjačom jabučastog voća.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 149
  • 16
  • 0

U utorak 13. aprila ujutro i pre podne u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim, a posle podne i u ostalim krajevima prognozira se naoblačenje s kišom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom. Ponegde su mogući pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom na jugu. U toku noći u planinskim predelima sneg. U sredu 14. i četvrtak 15. aprila očekuje se oblačno i hladno vreme, mestimično s kišom, u brdskom-planinskim predelima sa snegom.

Na jugu ponegde grmljavina. Kratkotrajni sneg moguć i u nižim predelima. Od petka 16. aprila bilo bi promenljivo oblačno, uglavnom suvo i malo toplije vreme. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Moguća bakteriozna plamenjača jabučastog voća

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata. U zasadima šljive registrovani su ulovi imaga žute i crne šljivine ose, kao i prvi ulovi šljivinog smotavca. Kod voćarskih kultura sa prvim padavinama može doći do ostvarenje primarnih infekcija čađavom krastavošću jabuke i bakterioznom plamenjačom jabučastog voća.

U pogledu biljnih bolesti na usevima pšenice prisutni su simptomi sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i ponegde simptomi rđe. Na pojedinim parcelama registrovano je prisustvo imaga žitne pijavice kod koje je u toku izlazak imaga sa mesta prezimljavanja.


Tagovi

Vremenska prognoza Agrometeorološka prognoza Bolesti voća Plamenjača Šljivin smotavac Žitna pijavica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...