Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meteorologija
  • 11.06.2017. 09:00

Kataklizma za 20 godina?

Svetski meteorolog, srpski akademik Fedor Mesinger predviđa da će za 20 do 30 godina temperature porasti za dva stepena, a nivo okeana za pet metara.

Foto: Unsplash / Pixabay
  • 1.749
  • 127
  • 0

Stanovnike Zemlje očekuje vrelo leto, ali i ozbiljne nepogode, zbog mnogo vodene pare u atmosferi. Očekuju nas jaki vetrovi, grmjavine, kiša i grad. Ovo je za Novosti rekao svetski poznati meteorolog, srpski akademik Fedor Mesinger.

Čovek je uzorčnik promena

On napominje da je sagorevanje fosilnih goriva dovelo do toga da u atmosferi ima 40% više ugljen dioksida, nego u vreme kada nije bilo industrije. Taj gas nema gde da ode i odgovoran je za pojavu staklene bašte. To dovodi do povećanja prosečne godišnje temperature za više od jednog stepena u odnosu na pre 150 godina.

Mesingerov savet za poljoprivrednike je da osiguraju proizvodnju i da koriste zaštitne mreže, jer se ne može precizirati mesto gde se očekuju nepogode.

Malo vremena da se nešto učini

Mesinger napominje da bi svet mogao da ostane bez Venecije ili Amsterdama:

"Ako se ovako nastavi, za 20, 30 godina temperatura će se povećati za dva stepena, a nivo okeana za pet metara. Taj nivo će se neprestano podizati i ostaćemo bez primorskih gradova. Rešenje je da se obustavi proizvodnja energije sagorevanjem fosilnih goriva i da se koriste obnovljivi izvori. Moramo da štedimo energiju!".

Foto: Unsplash / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Fedor Mesinger Kataklizma Temperatura Nivo okeana Fosilna goriva Obnovljivi izvori energije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)