Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.03.2018. 15:00

Jače zahlađenje od nedelje

Trenutni vremenski uslovi pogodni su za ostvarenje infekcija na voću.

Foto: Pixabay / EvgeniT
  • 486
  • 30
  • 0

U Srbiji se do subote, 17. marta, očekuje promenljivo oblačno vreme povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na visokim planinama sa snegom. Temperatura će biti u manjem padu, ali i dalje iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Od nedelje do srede očekuje se jače zahlađenje sa kišom, susnežicom i snegom. U jutarnjim satima biće uslova za pojavu mraza.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima severne, istočne i jugoistočne ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima centralne i severoistočne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti. 

Moguće infekcije

Trenutni vremenski uslovi pogodni su za ostvarenje infekcija prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve. U cilju smanjenja infekcionog potencijala gljive prouzrokovača čađave krastavosti kruške kao i bakteriozne plamenjače jabučastog voća preporučuje se tretman nekim od preparata na bazi bakra.

U pogledu biljnih štetočina, pregledom kruške registrovano je prisustvo prezimljujućeg imaga obične kruškine buve . Sa porastom temperature vazduha doći će do povećane aktivnosti imaga i početka piljenja larvi.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Mart 2018 Prognoza Infekcije Voće


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.