Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.05.2021. 15:30

Do četvrtka oblačno - rizik od pepelnice vinove loze

Osetljiva fenofaza razvoja, trenutni uslovi koji vladaju u proizvodnji, kao i nestabilno vreme sa padavinama, stvaraju visok rizik za infekciju vinove loze prouzrokovačem pepelnice vinove loze.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 203
  • 607
  • 0

Prema prognozi vremena do četvrtka, 20. maja preovlađivalo bi oblačno vreme, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. U petak bi došlo do razvedravanja i do subote pre podne bilo bi suvo vreme sa dužim sunčanim intervalima. U subotu u posle podnevnim satima došlo bi do novog naoblačenja sa severa koje će do kraja perioda na teritoriji cele Srbije uslovljavati kišu, pljuskove i grmljavinu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne, centralne i južne Srbije biti umerena do jaka suša.

U toku polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca

Tokom poslednjeg kišnog perioda na svim lokalitetima su ostvareni povoljni uslovi za ostvarenje infekcija patogenom prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke. Osetljiva fenofaza razvoja, trenutni uslovi koji vladaju u proizvodnji, kao i nestabilno vreme sa padavinama, stvaraju visok rizik za infekciju vinove loze prouzrokovačem pepelnice vinove loze.

U pogledu biljnih štetočina u zasadima kruške registrovano je prisustvo starijih larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buve, ali i odraslih jedinki i položenih jaja prve letnje generacije. Sa porastom temperatura očekuje se masovno izletanje imaga i polaganje jaja. U toku je polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca, a u nekim regionima započelo je i piljenje larvi prve generacije.


Tagovi

Vremenska prognoza Oblačno sa kišom Šljivin smotavac Kruškina buva Pepelnica vinove loze


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...