Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.03.2019. 14:00

Ako u martu kukavica kuka i roda klepeće, bit će toplo proljeće

Kiša u nizinama, a na planinama susnježica i snijeg obilježit će početak ove sedmice. No, u srijedu će se vrijeme povremeno stabilizovati. Nakon vedrijih noći, mogući su slabi prizemni mrazevi.

Foto: Pixabay/MabelAmber
  • 197
  • 28
  • 0

Ne znamo jesu li se rode vratile u vaš kraj i klepeću li, ali pučka izreka kaže da ako u martu čujemo klepet roda i kukavicu kako kuka, proljeće će biti toplo. Ako ćemo po onoj još poznatijoj da se po jutru dan poznaje, onda bi ovo proljeće zaista moglo lijepo i toplo jer je ove godine došlo ranije. A što nas čeka ove sedmice?

Poslije sunčanog vikenda, uslijedila je kratkotrajna promjena vremena i osvježenje. Danas su (ponedjeljak) uz postepeni porast oblačnosti, u drugom dijelu dana izgledne padavine slabijeg intenziteta. U nizinama je moguća kiša, na planinama susnježica, povremeno snijeg

Kulminacija pogoršanja uslijedit će u utorak 26.03., potom će se vrijeme postepeno stabilizovati i bit će toplije. Nakon vedrijih noći, mogući su slabi prizemni mrazevi, od sredine sedmice pa nadalje. Za vikend prognoziraju se maksimalne dnevne temperature zraka u rasponu od 12 do 18°C, moguće i koji stepen iznad, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično se popravilo. Sa više sunca i uz porast temperatura, prevladavat će povoljne prilike za nesmetano provođenje radova na otvorenom.

U utorak, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U nizinama kiša, u centralnim i zapadnim područjima lokalno i susnježica, a u višim područjima snijeg. Prije podne prestanak padavina na sjeveru zemlje i postepen prestanak padavina prema večernjim satima i u ostalim područjima. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C.

U Bosni će u srijedu prevladavati pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti od poslijepodnevih sati. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 15°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 13°C, na jugu zemlje od 14 do 17°C.

U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme u petak. Vjetar većinom slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Bura Padavine Vlažnost tla


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.