Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 24.09.2018. 10:00

Za zimnicu potrebno 22.000 dinara

Zimnica je vekovna porodična tradicija na ovim prostorima.Recepti za sva nacionalan kulinarska blaga čuvani su i nasleđivani iz generacije u generaciju.Teško je danas ubediti iskusnu domaćicu, koja zimnicu priprema godinama unazad, da je ona industrijska, kako reklame kažu, isto tako dobra možda čak i jeftinija.

Foto: Ljiljana Jovanović
  • 562
  • 22
  • 0

Prema poslednjim računicama, za pripremanje zimnice potrebno je oko 22.000 dinara. Ipak u samu cenu zimnice ne ulazi ono što je i mnogima najdragocenije, to je utrošeno vreme za samu pripremu zimnice. Računica se naravno menja u zavisnosti od toga da li ste više ljubitelj slatke ili slane zimnice.

Ista cena, ali ukus različit

Ljiljana Jovanović iz sela Urovci kod Obrenovca, jedna je od domaćica koja godinama neguje tradiciju pravljenja domaće zimnice, međutim Ljiljana savetuje da oni koji ne stižu da naprave sopstvenu zimnicu, istu potraže na akcijama u velikim marketima.

"Zimnica, bilo kupljena ili pravljena, koštaće vas isto, samo se ukus, naravno, ne može porediti. Da biste napravili pravu domaću zimnicu potrebno vam je kvalitetno voće i povrće, koje opet košta. Takođe tu je i utrošena električna energija, ukoliko zimnicu ne spremate na smederevcu, zatim tegle flaše i tako dalje", kaže Ljiljana.

Cene povrća neujednačene

Dobri poznavaoci tržišnih prilika kažu da su cene paprika, paradjza krastavčića kornišona, i ostalog povrća neujednačene - za neke skupe, za druge pristojne, prvenstveno zbog dominacije preprodavaca na tržištu. Zato jesmo došli u situaciju da kilogram paprike plaćamo između 50 i 70 dinara, paradjza od 40 do 80, a šargarepe oko 50 dinara po kilogramu.

Oni koji kupuju u supermarketima računicu lakše izvode, pa tako sok od paradajza od 1l košta oko 100 dinara, krastavčići su od 116. do 178. dinara, dok za teglu ajvara morate izdvojiti od 190 pa do čak 550 dinara, za teglu za oznakom "pravi domaći".

Kombinacija slanog i slatkog

Domaćica Ljiljana Jovanović pravi kako slatku, tako i slanu zimnicu. Ukusi su različiti, pa mnogi uživaju u kombinaciji slanog i slatkog.

"Kombinacija ljutih đinki i belog grožđa veoma je tražena, takođe se u kombinaciji mogu naći još i bele papričice i crno grožđe. Šljive su ove godine najisplativije, za cenu od 70 dinara po kilogramu moglo se napraviti dosta slatkog asortimana, što džema, što drugih proizvoda, još kad se tome doda cena šećera oko 50 dinara po kilogramu, slatku zimnicu dobijete jeftinije od one u prodavnici", kaže ova domaćica.

Ukusi za svačiji džep

Velike trgovinske kuće prosto se utrkuju brojnm povoljnostima u vezi sa za ponudom najrazličitijeg asortimana prozvoda pripremljene zimnice. U zavisnosti od proizvođača, razlikuju se i cene, a savremene domaćiće se izgleda sve više odlučuju za kupovinu ovakvih artikala.

I opet smo pred istim pitanjem - pijaca, ili industrijska ponuda? Kada se svede računica možda smo na istom, razlika je samo u navikama, raspoloživom vremenu i tradiciji.

Recept : Grožđe u turšiji

Sastojci:

  • 2 kg grožđa
  • 100 gr ljutih papričica
  • 2 l vode
  • 4 kašike soli
  • 6 kašika šećera
  • 1/2 l alkoholnog sirćeta
  • pola kesice konzervansa
  • pola kesice vinobrana

Priprema:

Grožđe oprati, očistiti i poređati zdrava, neoštećena zrna u tegle. Između zrna umetnuti ljute papričice, pa sve dobro pritisnuti rešetkastim plastičnim držačima.

U prokuvanu vodu dodati so, šećer, sirće i konzervanse, pa dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Ovim presolcem preliti zrna grožđa, da budu sasvim prekrivena tečnošću. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom i mračnom mestu. Posle mesec dana, turšija je spremna za iznošenje na sto.


Tagovi

Zimnica Grožđe u turšiji Cena povrća Cena zimnice Cena ajvara Ljiljana Jovanović Urovci


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.