Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićno drvce
  • 03.01.2016. 13:00

Što s božićnim drvcem kada prođu blagdani?

U većim gradovima postoje mjesta za odlaganje drvaca, a najčešće je riječ o eko otocima.

Foto: Shutterstock
  • 1.618
  • 265
  • 0

Nakon što prođu blagdani, sjaj našeg božićnog drvca polako počinje blijedjeti. Uljepšalo nam je blagdanske dane, unijelo mirise i harmoniju, no sada ga više ne trebamo. Stoga se svake godine postavlja pitanje - što učiniti sa starim božićnim drvcem?

Najlakši i najčešći način za uklanjanje jest jednostavno ga izvući iz kuće (uz ostavljanje nagomilanih iglica). U gradovima postoje mjesta za odlaganje drvaca, a najčešće je riječ o eko otocima.

Mogućnosti uklanjanja

Budući da je riječ o biljnom materijalu, radi se o najmanje štetnom proizvodu kojeg se može odložiti u prirodu. Riječ o krutim zimzelenim iglicama pa je potrebno duže vrijeme razgradnje, piše magazin Modern Farmer.

Ipak, postoje i bolja rješenja od prethodno navedenog.

Stroj za usitnjavanje drveta

Neki veći svjetski gradovi primjerice raspolažu strojem za usitnjavanje drveta pa tako i božićnih drvaca, koji je na raspolaganju građanima na korištenje. Drvca ćete se ovim putem riješiti na ekološki prihvatljiv način, a dobiveni proizvod moguće je iskoristiti za malčiranje ili u slične poljoprivredne svrhe.

Hranilica za ptice

Ukoliko imate vrt (a niste kupili živo drvce), staru jelku možete iskoristiti kao pomoć ptičicama u zimskoj oskudici hrane. Na drvce možete postaviti hranilice za ptice, a za hranu mogu poslužiti kokice ostale od novogodišnjeg slavlja. Iako je jasno da je prilikom toga potrebno ukloniti ukrase, treba obratiti pažnju i na uklanjanje svega na što bi se ptičice mogle nehotice ozlijediti ili čak ugušiti. Nakon nekog vremena, drvce će se samo osušiti i moći ćete ga bez problema usitniti na manje komade te ukloniti.

Smještaj za ribice

Iako se čini pomalo neobično rješenje, drvce možete primjerice odložiti u obližnji ribnjak ili jezero, gdje ono može poslužiti kao smještaj za brojne stanovnike, poput riba i drugih vodenih stvorenja, koje će u njemu pronaći sigurnost. Ipak, pri tome treba imati na umu da je jako važno provjeriti je li drvce tretirano određenim štetnim sredstvima i naravno provjeriti s lokalnim vlastima je li takvo odlaganje prihvatljivo.

Zaštita od erozije

Također, postoji mogućnost da će drvce nekome biti od potrebe. Stoga je uputno pitati da li će ga netko u okolici moći iskoristiti. Primjerice, takva drvca mogu poslužiti kao dobra zaštita od erozije, a vrlo vjerojatno će poslužiti i šumarskom društvu.

Ukras vlastitog vrta

Ukoliko je moguće pilom drvce isjeckati na manje komadiće, moguće je od ostataka izraditi vrtne gredice i napraviti ukras u vlastitom vrtu.

Oprez prije svega

Ono što ni u kojem slučaju ne bi trebalo činiti jest cijepati božićno drvce pored kamina ili bilo kakvog izvora vatre. Zimzeleno bilje je izrazito zapaljivo, stoga i ovaj puta pozivamo na oprez, kojega nikada dosta!

Foto: Shutterstock


Tagovi

Božićno drvce Smještaj za ribice Hranilice za ptice Eko otoci


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]