Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra lubenica
  • 21.07.2019. 08:00

Slatka lubenica mora da bude ženska i da ima glatku peteljku

Pre nego što kupite lubenicu, dobro je pogledajte, poslušajte i odmerite. Postoji šest znakova koji će vam ukazati na to da li je slatka ili ne.

Foto: Depositphotos/katiekk
  • 8.088
  • 450
  • 1

Kuckanje po kori lubenice na našim je prostorima jednako čuvanju od promaje. Mitska pojava. Malo ko ne kucka po bostanu prilikom kupovine, mada pojma nema kako prava lubenica treba da zvuči kada kucneš po njoj člankom srednjeg prsta. 

Ne koristimo samo kuckanje u potrazi za najslađim bostanom ikada. Tu je i posmatranje peteljke pa onda belo žute mrlje na lubenici i u krajnjem slučaju, tražimo od lubeničara da iseče komad, da ne bi slučajno bila "k'o krastavac". 

Dok ima i onih, posebno muškaraca, koji kažu kako lubenicu kao ni ženu ne možeš izabrati, nego samo potrefiti, naletela sam na savet kako su ženske lubenice slađe od muških. I da lubenica nije zrela ako joj je peteljka još uvek dlakava. Da peteljka mora biti kao obrijana. Naravno da je ovakav savet dao jedan muškarac. 

6 znakova da je lubenica ona slatka

Kada saberemo sve savete, dobićemo šest znakova na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupovine lubenice. 

  1. Ženske lubenice imaju veliki cvet, kružić - rupicu na dnu. Okruglaste su, za razliku izduženih, ovalnih muških lubenica. Birajte ženske lubenice jer su, naravno, slađe dok su muške vodenastije. 
  2. Pažnju obratite na peteljku lubenice. Ona ne sme da bude zelena i prekrivena dlačicama jer to znači da nije zrela, da je ubrana pre vremena. Peteljka mora biti glatka, bez dlačica
  3. Svaka lubenica koja je ležala na polju imaće svetlu mrlju na jednom svom delu jer do nje nije moglo da dođe sunce. U zavisnosti od boje mrlje, može se prepoznati koliko je zrela. Najbolja će biti ona koja ima zlatno žutu boju mrlje. 
  4. Veličina lubenice ne mora ništa da znači. Može ona biti i manja, a slatka. Ipak, važno je da kada je podignete, da osetite težinu jer u slučaju da se čini lagana s obzirom na veličinu - tada je verovatno prezrela ili se presušila. 
  5. Navodno postoji još jedan znak koji ukazuje na slatkoću ploda. Ako lubenica ima smeđi uzorak poput paukove mreže, biće slađa. Naime, taj uzorak, kako navodi newsner.com, ukazuje na to koliko su puta cvet dodirnule pčele. A što više oprašivanja, lubenica će biti slađa. 
  6. A kada smo kod onog mitskog kuckanja i zvuka lubenice - on bi navodno trebao zazvečati, ne bi smeo da zvuči šuplje i tupo.  

Puno je ovo saveta, ali i posla. Ipak, sigurno će se isplatiti ako nakon potrage budemo uživali u onoj pravoj, sočnoj i slatkoj lubenici. I zato vredi probati :) 


Tagovi

Dobra lubenica Slatka lubenica Kuckanje Ženska lubenica Muška lubenica Peteljka Svetla mrlja Zvuk Promaja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D