Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečena paprika
  • 19.09.2015. 08:00

Priprema pečene paprike sa belim lukom!

Nedavno me je prijateljica naučila drugačijem načinu pripremanja pečene paprike i odmah sam ga isprobala jer je za to potrebno manje truda i vremena.

  • 4.681
  • 113
  • 0

Volim jesen zbog boja kojom ju je priroda obdarila, ali i zbog obilja plodova koje mogu ubrati nakon nekoliko meseci rada u bašti. Septembar je kao stvoren za pripremu zimnice. Temperature više nisu tako visoke, pa se lakše podnosi stojanje pored šporeta.

Pečena paprika ajvaruša sa belim lukom najdraža mi je salata zimi.

Lepi debeli plodovi

Kada sam nedavno ubrala prvu količinu ajvaruše, odabrala sam lepe debele i ravne plodove, dobro ih oprala, obrisala ubrusom, uključila veliku ploču na šporetu, preko nje stavila alu-foliju i pekla paprike.

Beli luk, so, sirće, ulje

To je prilično mukotrpan posao jer zahteva stalno stojanje pored šporeta, okretanje paprike da ne izgori, a da se ipak ravnomerno ispeče da bi se kožica lako ogulila. Postoji i mogućnost da opečete prste. Sve je prošlo u redu, prsti kao novi, a ispečene paprike u pokrivenoj činiji čekaju guljenje.

Posle zamrzavanja - začini!

I taj je posao uspešno priveden kraju, a ohlađene paprike sam stavila u male posude i zamrzla. Zimi izvadim posudu iz zamrzivača, pa kad se paprike odmrznu, začinim ih solju, sirćetom, uljem i sa popriličnom količinom usitnjenog belog luka.

Zamrzivače odavno koristim. Prvo smo kupili škrinju, ali s njom je bio problem jer nismo imali dovoljan pregled i događalo se da neka hrana predugo stoji, pa smo ponekad nešto morali da bacimo. Posle smo kupili ladičar. To je mnogo bolja opcija, ali i u njemu ne bude uvek mesta za sve što želim da stavim. Zbog toga deo povrća nastojim da spremim u tegle.

Nedavno me je prijateljica naučila drugačijem načinu pripremanja pečene paprike i odmah sam ga isprobala jer je za to potrebno manje truda i vremena. Zimus ćemo probati koji je način bolji.

Paprike sa belim lukom

Paprike sam oprala, očistila od semenki, stavila da se peku tek toliko da se kožica malo namreška tj. da paprike malo omekšaju. Dok su se paprike pekle, očistila sam i izgnječila beli luk, pripremila sirće, ulje i so. U čistu teglu stavljala sam red još vrućih pečenih paprika, posula belim lukom, solju, kašičicom sirćeta i ulja i tako redom dok je nisam napunila. Zatvorene tegle sam stavila u posudu s vodom i sterilisala oko 1 sat. Ostavila sam ih tako dok se nisu sasvim ohladile.

Od kvrgavih paprika i ostataka onih koje sam pekla, skuvala sam sataraš i takođe ga spremila u tegle. Ali o tome sledeći put...


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Jesen Pečenje Zimnica Pečena paprika Ajvaruša Sataraš


Autorka

Silva Filipović

Više [+]

Silva je pobornica zdrave hrane, sa dugogodišnjim iskustvom u pripremi zimnice, od slatkih do slanih i kiselih specijaliteta.