Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 11.10.2022. 07:30

Kako napraviti pekmez od šipka?

Od zrelih plodova šipka priprema se lekoviti i ukusan pekmez. Nakon što uberete, plodove ostavite da sazru u papirnoj kesi ili kutiji.

Foto: Depositphotos/dadalia
  • 722
  • 43
  • 0

Plodovi šipka su od davnina poznati kao izuzetno lekoviti. Cenjeni su zbog sadržaja vitamina C i A, minerala i drugih materija. Mogu da se koriste za pripremu pekmeza, džemova, marmelada, želea, sirupa, likera, čajeva, ulja.

Kako bi zaštitili organizam od nepovoljnih spoljnih uticaja, biće potrebno da konzumiramo samo nekoliko kašika pekmeza u toku dana.

Lekovitost pekmeza

Pekmez je odličan kod sprečavanja dečjih dijareja. Upotrebljava se za poboljšanje imuniteta, kardiovaskularnog i digestivnog sistema, jača krvne sudove, snižava loš holesterol, poboljšava cirkulaciju krvi. Pored toga obnavlja aktivnosti žučne kese i uklanja zrna peska, pomaže kod hipovitaminoze, omogućava bolju resorpciju kalcijuma, koji pomaže bržem oporavku kod preloma kostiju. Osim samo od šipka možemo ga pripremati sa raznim dodacima kao što su med, orasi, bademi.

Berba i priprema

Plodove treba brati kada su potpuno zreli sa biljaka koje rastu daleko od saobraćajnica, na čistim lokacijama. Najbolje ih je ostaviti u papirnoj kesi ili kartonskoj kutiji sledećih osam do deset dana. Za to vreme će dodatno dozreti i omekšati. Isti ulogu ima i berba posle prvog mraza. Ovakav dobro zreo šipak će se kuvati kraći vremenski period.

Operemo ih i očistimo od peteljki i čašičnih listića. Jedan deo domaćica će ubrani šipak odmah očistiti, oprati i prosušiti i tek onda ostaviti u papirne kese da omekšaju. To rade zato što je na čvrstim plodovima lakše odstraniti peteljke i čašične listiće.

Za šest kilograma šipka biće nam potrebno četiri kilograma šećera.

Berite zrele plodove, daleko od saobraćajnica (Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2)

Proces kuvanja

Stavi se u posudu i prelije vodom da prekrije sav šipak. Zatim se kuva sledećih 30 do 40 minuta dok ne omekša. Nakon toga ga sameljemo na mašini za mlevenje mesa. Manje količine se mogu izgnječiti rukama i kuvati 10 do 15 minuta nakon što sadržaj posude proključa.

Mlevenu masu protisnemo kroz cedijku sa većim otvorima, a zatim se procedi dva puta kroz sitno cedilo da se dobije gust, tečni sirup. Kako bi bile sigurne da u tom sirupu nema sitnih dlačica iz plodova, mnoge domaćice za završno ceđene upotrebljavaju guste zavese, gazu, pamučnu krpu ili ženske najlon dokolenice.

Tokom kuvanja potrebno ga je stalno mešati, jer bi zagoreo. Kada se količina tečnosti smanji za 1/3 ili na pola, dodaje se šećer. Nastavlja se kuvanje i mešanje. Skuvan je kada se na površini pojave beli mehurići. Što se duže kuva, biće gušći. Kada smo dobili željenu gustoću sa površine uklanjamo svetlu penu.

Sipa se u staklene tegle koje se zatvore metalnim poklopcima i okrenu naopačke. Ostavimo ih do sutra, a zatim ih smestimo na police u ostavi okrenute s poklopcem na gornjoj strani.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je žbunolika biljka koja dostiže visinu do 3 m. U proleće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvetovi, a iz njih nastaju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine u... Više [+]

Tagovi

Zimnica Šipak Pekmez od šipka Recept Lekovitost šipka Tradicionalni recept


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.