Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ikebane
  • 07.04.2018. 16:30

Dekoracija prazničnog stola za Vaskrs

Lale, narcisi, zumbuli, bele rade, cvetovi maslačka u kombinaciji sa zelenilom učiniće vaskršnji sto još radosnijim, a porodicu i goste srećnijim. Biranje ili traženje šarenih jaja iz vaskršnjih korpi za takmičenje u kucanju, biće još zanimljivije.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.612
  • 90
  • 0

Modernim jezikom rečeno, ukrašen praznični sto je "must have", odnosno obavezan detalj u svakoj kući. Pred ovaj Vaskrs bašte su još uvek siromašne cvećem, a ako ga kupujete, to "izbija" dodatne pare iz novčanika. Sto i vaskršnja korpa mogu da se ukrase i za malo novca, pa čak i bez jednog potrošenog dodatnog dinara.

Šarena jaja među mahovinom

Mahovine u ovom periodu ima po obližnjim parkovima i šumama. Potrebno je samo da u šetnju ponesete kesu i nož i skupite je za dekoraciju. Dovoljno je samo malo je osvežiti vodom. Kad prođe praznik, a jaja se polupaju, odnesite je u dvorište. Mahovina ujedno može biti i osnov ili detalj svake kombinacije koju napravite. Njena boja dobro se slaže sa šarenim jajima.

Ljubičasta magnolija u korpi od kanapa

Ili, možda sa tek provcetalim grančicama kajsije, nektarine, breskve, jabuke. Ukombinujte je sa pupoljcima magnolije, koja je u nekim krajevima tek krenula i izuzetno dekorativno deluje u vaskršnjoj dekoraciji na stolu. Dekoracije mogu da se slože na običnom poslužavniku, činiji, a dodatke napravite od običnog kanapa i malo lepka. Već su ranije viđane tehnike pravljena kugli ili lustera od kanapa. U ovom slučaju, tu tvorevinu iskoristite za ukrašeno gnezdo. Jednostavno na dno kugle stavite mahovinu, a "zidove" ukrasite tek procvetalim grančicama. Ako uvenu, pa za drugi i treći dan Vaskrsa nemate sveže cvetove, samo ih zamenite belim radama i maslačkom iz dvorišta.

Dekoracija
Dekoracija koja će dodatno ulepšati Vaskršnje jutro

Epruvete iz laboratorije za sveže cveće

Lale su osetljive i neće dugo trajati ako ih stavite u dekoraciju bez vode. Iskoristite trik i za svega 10-15 dinara kupite u apoteci epruvete, koje se koriste u laboratorijama. Napunjene vodom mogu lako da se sakriju u dekoraciju, a lale, narcisi, zumbuli i ljubičice ostaće sveži za sve dane praznika. Održavanju cveća svežim mogu da posluže i vinske čaše, koje se napune vodom i u njih potope celi cvetovi.

Južno voće u "vodenim" aranžmanima

Kolutovi limuna, pomorandže, grejpfruta mogu da osveže vaskršnju dekoraciju, ali i da vam daju epitet ovogodišnjih inovativnih domaćica. Narezane na kriške, kockice, kolutove, sasvim je svejedno, potopite u vodu zajedno sa cvećem. Kada odozgo stavite mahovinu, za ofarbana jaja neće biti bojazni - ostaće suva.

Dekoracija za Vaskrs
Kolutovi limuna, pomorandže, grejpfruta mogu da osveže vaskršnju dekoraciju

Ikebane i dekoracije možete napraviti pre, ali i na sam dan praznika, jer ukrašavanje samo po sebi predstavlja zadovoljstvo. Ovog Vaskrsa unesite boje, svežinu i mirise na svoj sto zajedno da umetničkim delima na išaranim jajima.

Srećan praznik i Hristos Vaskrse!


Tagovi

Vaskrs 2018 Uskrs 2018 Jaja Dekoracija stola Cveće Mahovina Epruvete Kugle od kanapa Magnolija


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!