Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja briketa
  • 13.01.2018. 12:30

Briketi za grejanje iz sopstvene proizvodnje

"Za grejanje kuće od 180 kvadrata potrošim 5,6 tona briketa i uštedim, prevedeno u dinare, od 80.000 do 96.000", kaže Damir Jagušić.

Foto: Pixabay/mikegi
  • 5.788
  • 271
  • 0

Već pet godina Damir Jagušić greјe se na brikete iz sopstvene proizvodnje! Briketi nastaju u njegovu domu u Koprivnici u susednoj Hrvatskoj, a potreban materijal dobija iz svakodnevnog okruženja, pa i od prijatelja koji ne znaju gde bi sa plevom od sušenja kukuruza. Briketi nastaju, kaže, primitivnom metodom.

"Imam ručnu, hidrauličnu presu od 20 tona, matrica je visine 50 cm i širine 17 cm. Na mokro - papir, piljevina i drugi sitni otpad, a na suvo - piljevina, otpad od uglja i pleva od sušenja kukuruza", objašnjava postupak.

Briketi iz Damirove radionice

Proizvede 5 do 6 tona briketa godišnje

U penziju je, dodaje, otišao pre 10 godina i polako je počeo da se bavi starim zanatima. Pre pet godina počela je i priča sa briketima.

"Često me pitaju - pa koliko se to isplati? I to me gura napred. Naučeni smo da dobijemo sve gotovo i opet smo nezadovoljni. Za grejanje kuće od 180 kvadrata potrošim 5,6 tona briketa i uštedim, prevedeno u dinare, od 80 do 96.000", kaže Damir.

Proizvodnja briketa, naglašava, iziskuje vreme i dosta rada, ali njemu to ne predstavlja problem. Tokom leta pripremi ogrev i miran je celu zimu.

"Ljudi ne znaju gde bi sa otpadom nakon sušenja kukuruza, koji je odličan za brikete, pa mi ga dovezu, a možete koristiti i piljevinu, travu koju ste otkosili, otpad od uglja, ali je potreban i papir, jer je on vezivo. I njega već imam dovoljno od kataloga kojima su nas zatrpali tokom Božića i Nove godine. Dakle, sav otpad koji sam nekada bacao, danas koristim za brikete", pojašnjava.

Ono na šta treba pripaziti su miševi. Do te je spoznaje došao na teži način. "Prve godine, kad sam pripremio brikete, već nakon mesec dana su mi ih izbušili, pregrizli", priseća se početaka.

Izrada eko igračaka, krevetića, nameštaja

Osim za zagrevanje životnog prostora, briketi su odlični i za zaštitu voćaka od kasnog mraza. Briket gori 5-6 sati, otkriva nam, i zagreva stablo. Uz brikete, ovaj sjajni, vredni čovek bavi se i izradom eko igračaka, ali i kako kaže "igračke za pivopije i ostale tekućinoljupce", odnosno krigle.

Nastaju u njegovoj radionice i krevetići za bebe i nameštaj, a sve ručnom izradom iz punog drveta i 100% ekološki. Reciklira otpadno drvo iz pilana, koje uz kreativni tim klinaca i njihovih ideja obrađuje i stvara igračke.

Damir Jagušić bavi se i izradom drvenih eko igračaka

"Trudim se", skromno kaže Damir, koji u planu ima nabavku veće prese, kako bi brže i jednostavnije proizveo brikete, čiji je najveći problem sušenje, pa se stoga i mora raditi tokom leta, a onda mirno dočekati zimu.

Zelena ideja iz Srbije: Briketi iz malinjaka

Foto: Pixabay/mikegi; arhiva Damira Jagušića


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer