Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena šljive
  • 04.09.2013.

Neslužbena otkupna cijena šljive je 2,30kn

Urod šljive bolji je nego ikad, stanje je idealno, no unatoč velikom urodu, problematično je i nesređeno stanje na tržištu voća

  • 2.503
  • 208
  • 0

Drago Kovačević iz Tovarnika ističe kako je ove godine u njegovom šljiviku urod bolji nego ikad, stanje je idealno, a o tome su prije nekoliko godina - mogli samo sanjati. No, snašle su ga druge neprilike, jer unatoč velikom urodu, problematično stanje na tržištu voća umanjuje njegovo zadovoljstvo.

"Mi jednostavno ne znamo gdje ćemo sa šljivama, hrvatsko tržište je nesređeno, zbog velikog uroda cijene su 30% niže. Ulazak u Europsku uniju za nas je značio ulazak na veliko tržište od 500 milijuna potrošača, a umjesto toga, zatekli smo se u nemogućoj situaciji" kaže Drago Kovačević, koji ni pod koju cijenu ne planira odustati od plasiranja svoje šljive na tržište.

"Javio sam se svim mogućim otkupljivačima, no svi kažu isto. Puni su. Nitko ne želi otkupiti naše šljive, koje su ove godine i kvalitetom i kvantitetom nadmašile naša očekivanja. I oni koji uspiju pronaći novčano sposobne otkupljivače, morat će vjerojatno čekati 60 ili 90 dana na isplatu."

Kovačević navodi da će otkupna cijena šljiva biti 2,30kn/kg, no ona ne zadovoljava voćare, niti je službeno dogovorena.

Drago u svom voćnjaku, osim šljiva, uzgaja kruške i breskve. Proizvodi i rakiju od šljiva, a o tome kaže "Kada bi prosječnom potrošaču krenuli objašnjavati troškove proizvodnje rakije, ne znam koliko dugo bi nam trebalo. Od cijene šljiva, plina, struje, trošarina, pa i našeg truda... dok to sve zbrojimo, cijena ne može biti ispod 100kn."

"Spašavat ćemo ono što se spasiti da, ne mislimo odustati", kaže Drago.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Otkupna cijena Šljiva Drago Kovačević Tovarnik Rakija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."