Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Balija
  • 06.11.2016. 09:00

Maslinovo ulje OPG Balija u TOP20 na svijetu!

U malenom istarskom mjestu Fažana blizu Vodnjana smješteni su maslinici OPG Balija, koji su s proizvodnjom ulja počeli još davne 1989. godine.

Foto: depositphotos.com, OlafSpeier
  • 5.159
  • 253
  • 0

Nicoletta Balija nam kaže kako njihovi počeci nisu bili teški i kako im nije bilo teško pronaći kupce za njihovo ulje jer "visoko kvalitetno nagrađivano istarsko ulje je vrlo tražen proizvod koji se vrlo često prodaje, pod uvjetom da je zaista ekstra djevičansko".

Njihova prosječna godišnja proizvodnja iznosi 1.000 litara. Od te količine izdvoje tek nešto malo ulja za potrebe dviju obitelji, a sve ostalo bez problema prodaju.

Problem je proizvesti tražene količine

Štetnike u masliniku ne vide kao preveliki problem jer smatraju da je to prirodna pojava s kojom se treba znati nositi, a da oni imaju problema jednako kao i drugi poljoprivrednici te da se to mijenja ovisno o godini. I dok im prirodni uvjeti ne predstavljaju preveliki problem, ono što ih muči jesu nedostatne količine jer nikako ne uspijevaju zadovoljiti potražnju koja je uvijek vrlo velika, a kvalitetnih proizvoda je malo.

Ovogodišnji urod, prema njezinim bi prognozama, trebao biti uobičajno dobar jer je cvatnja bila uspješna, a plodova sada ima dovoljno pa očekuje sličnu količinu vrhunskog maslinovog ulja.

Održati kvalitetu ulja

Što se tiče konkurencije na domaćem tržištu, Nicoletta Balija kaže da ona postoji, ali to ne vidi kao problem. "Svi imamo izvrsno ulje i trudimo se da održimo kvalitetu istarskog proizvoda na visini. Zbog toga je potrebno raditi zajedno, poticati se međusobno da bi pojam ekstra djevičansko maslinovo ulje bio i dalje prepoznatljiv kao vrhunski proizvod".

Smatra da bi trebalo imati veće količine maslinovog ulja kako bi se status hrvatskog maslinovog ulja na inozemno tržištu poboljšao. Njihovo pak ulje dostupno je u nekoliko dućana s delikatesama u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj.

Najboljih 20 ulja na svijetu

Dokaz tomu da OPG Balija već godinama proizvodi visoko kvalitetno maslinovo ulje je i činjenica da je 2010. ekstra djevičansko maslinovo ulje Balija uvršteno u najboljih 20 svjetskih maslinovih ulja - The Best 20 - po izboru vodiča Flos Olei, a taj visoki plasman zadnjih šest godina opravdavali su visokim bodovima i ocjenama. To je, ističe Balija, najvažnije jer "svakomu se može dogoditi odlična godina, ali održati istu kvalitetu kroz 10 ili više godina je dokaz truda, stručnosti i iskustva. Na to smo vrlo ponosni".

Autor: Maslinar, Foto: depositphotos.com, OlafSpeier


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

OPG Balija Maslinici

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]