Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuča i nevrijeme
  • 27.06.2016. 16:30

Led uništio jabuke, šteta i do 50 posto

Jako nevrijeme s tučom koje je sinoć poharalo istočnu Slavoniju, nanijelo je velike štete proizvođačima voća.

Foto: Stipe Dumančić
  • 2.048
  • 98
  • 0

Jako nevrijeme s tučom koje je sinoć poharalo istočnu Slavoniju, nanijelo je velike štete proizvođačima voća. Od ranog jutra Osječanin Stipe Dumančić zbraja štetu na jabukama u svom voćnjaku u Čemincu u Baranji.

"Šteta će biti najmanje 50%. Led je učinio svoje, bilo je i do desetak udaraca, izgubljeno je, teško da će se moći iskoristiti. Za tjedan dana ćemo vidjeti hoće li istrunuti ili se nešto dati spasiti", kaže Stipe koji na 5 hektara voćnjaka uzgaja sorte jabuka gala, top red, fuji i pink lady.

Nabavite mrežu jer spašava urod

Odštetu ili bilo kakvu pomoć, dodaje, ne može očekivati jer prije svega - nemamo Vladu pa ni Ministarstvo poljoprivrede. Točnije, imamo, ali u tehničkom obliku. Ne nada se ni pomoći Osječko-baranjske županije, ali ni Općine jer je sve na proizvođaču. Priznaje da šteta ne bi bila tolika da je stavio mrežu, no kako to obično biva imao je problema s naplatom od otkupljivača pa nije bilo ni sredstava za kupovinu mreže.

"Što će dalje biti ne znam. Do kraja godine imamo troškove za zaštitna sredstva kao da se ništa nije dogodilo, a dogodilo se", navodi Stipe apelirajući na sve voćare da svakako nabave mrežu i zaštite jabuke.

"Led je ostao na mreži proizvođača koji su na taj način zaštitili jabuku. Moju je uništio. Mreža spašava urod, ali i prihod", zaključuje Stipe. Kolika je šteta na ratarskim kulturama od nevremena, ali i voću i povrću u istočnoj Slavoniji, tek bi se trebalo znati.

Foto: Stipe Dumančić


Tagovi

Voće Tuča Led Šteta Stipe Dumančić Jabuke Baranja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo