Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radiestezija
  • 22.01.2016. 16:30

Korištenje radiestezije u voćarstvu

Svako biće ima svoj bioelektromagnetski sustav, a predstavlja njegovu biološku ravnotežu. Tu se ravnotežu može mjeriti pomoću radijestezijskog brojila, a posebno je korisno u voćarstvu.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.456
  • 215
  • 0

Svako biće ima svoj bioelektromagnetski sustav koji se manifestira kako u njegovoj cjelini tako i u svakom pojedinom dijelu, a predstavlja njegovu biološku ravnotežu. Tu se ravnotežu može mjeriti pomoću radijestezijskog brojila. Kao radijestezijsko brojilo mogu koristiti razni predmeti od kovina (zlato, bakar i ostale kovine), a kao nemetalni predmeti staklo, vrba i drugi.

Kad s radiestetskim priborom radiestezist stupi u kontakt s bioelektromagnetskim poljem, primjerice neke voćke, onda mu radiestetsko brojilo odbrojava određeni broj impulsa. Taj je broj impulsa kod svake vrste, odnosno sorte voćaka uvijek stalan: kod breskve od 50 do 70, marelice od 70 do 90, jabuke od 110 do 150, trešnje od 170 do 240, kruške od 110 do 150.

Ti se brojevi mijenjaju kod pojedinih sorti unutar vrste. Kod svake voćke razlikujemo jednosmjerna odbrojavanja, na primjer u pravcu sjever-jug i kružna odbrojavanja prema kojima se brojilo vrti u pravilnim krugovima ili elipsama i to: kad označava zdravo i pozitivno, zdesna na lijevo, u smjeru kazaljke na satu, a kad označava bolesno i negativno, u nepravilnim krugovima ili elipsama i to s lijeva na desno. Svaku od navedenih vrsta voćaka karakterizira određeni broj impulsa, kako jednosmjernih, tako kružnih.

Starenjem se povećava broj kružnih impulsa

Kod voćaka, broj jednosmjernih impulsa ostaje stalan za pojedinu vrstu i sortu, a mijenja se broj kružnih impulsa. Kad se voćka nalazi u vegetativnom (mladom) stadiju razvoja, broj jednosmjernih i broj kružnih impulsa je otprilike isti. Prijelazom na generativni stadij (kada rađa) u odnosu na jednosmjerne broj kružnih impulsa je znatno manji. Što voćka više stari, to joj je broj kružnih impulsa u odnosu na jednosmjerne sve manji.

Postoje, dakle, velike razlike između pojedinih vrsta jednosmjernih impulsa pa se one mogu dovesti u vezu s većom vitalnošću pojedinih vrsta voćaka. Iz razlike između jednosmjernih i kružnih impulsa možemo zaključiti o stadijskom razvoju voćke. Nadalje, postoje razlike u broju između stabla i ploda voćke.

Razumijevanje stadija razvoja pomoću impulsa

Kod stabla najprije dolazi do odbrojavanja jednosmjernih impulsa, a zatim kružnih, kod plodova obratno, najprije odbrojavanje kružnih, a zatim jednosmjernih impulsa.

Broj kružnih impulsa kod plodova približno se poklapa s brojem jednosmjernih impulsa kod stabala pojedinih vrsta voćaka, primjerice kod plodova: jabuke od 110 do 150, trešnje od 170 do 240, kruške od 110 do 150.

Broj jednosmjernih impulsa kod plodova znatno se razlikuje. Što su plodovi zeleniji i nerazvijeniji, to je broj jednosmjernih impulsa manji, a što plodovi više dozrijevaju to se i broj jednosmjernih impulsa povećava.

Korištenje radiestezije u voćarstvu

Metodom Boutche´-Thomas voćke se sade pod kutem od 30 stupnjeva. Ako radiestetsko brojilo primaknemo voćki (grani) koja raste okomito, odbrojavat će određeni broj impulsa svojstven toj vrsti, odnosno sorti. Što voćku (granu) više sagibamo, to će broj impulsa biti manji, a brojilo će se zaustaviti kad voćku (granu) položimo pod kutem od 30 stupnjeva.

Kut od 30 stupnjeva je kut idealne ravnoteže za voćku. Okomiti položaj voćke uvjetuje bujnost (rast) stabla, a kosi položaj pod kutom od 30 stupnjeva predstavlja idealnu ravnotežu elektromagnetskih sila koje djeluju na rast i rodnost voćke.

Isto vrijedi za podloge koje se upotrebljavaju za pojedine sorte. Dobre podloge za pojedine vrste i sorte voćaka treba istom odabrati, što je često vrlo dugotrajan i nerješiv posao.

Mjerenjem impulsa sorte i podloge moći će se mnogo lakše pronaći odgovarajuća podloga. Suglasnost dvaju komponenata (podloge i sorte) očituje se u pravilnom kružnom kretanju radiestetskog brojila (slijeva nadesno) kod indiferentnih komponenata visak na spojnom mjestu zastaje, a kod inkompatibilnih počinje kružnim nepravilnim kretanjem zdesna nalijevo. Zaključujemo da se u selekciji podloga radiestezija može uspješno koristiti. Visak se u dodiru s elektromagnetskim poljem voćnih plodova proizvedenih biološkom metodom kreće slijeva nadesno (zdravo), a kod plodova fertiliziranih umjetnim gnojivima kreće se u nepravilnim krugovima i to zdesna nalijevo.

Bolesti voćaka uzrokovane patogenim EM zračenjem

U voćnom nasadu nailazimo vrlo često na bolesne voćke kojima ne znamo uzrok bolesti. Pojedina voćna stabla stalno zaostaju u rastu, slabo rađaju i daju neke izobličene plodove, a vrlo često se i potpuno osuše. Analizirajući tlo ispod takvih voćaka i pregledavajući korijen, stručnjaci nisu mogli pronaći određene uzroke za takvo stanje. U nekom velikom voćnom nasadu (otprilike 100 ha) jabuka, krušaka, šljiva i bresaka utvrđeno je da su voćke koje su pokazivale znakove slabog zdravlja bile izvrgnute jakom zemnom elektromagnetskom zračenju.

Iskapanjem nekoliko stabala na korijenu je pronađen Bacterium tumefaciens. Ujedno se ustanovilo da na tom mjestu postoji jako elektromagnetsko zračenje pa je Bacterium tumefaciens vjerojatno bio sekundarni uzrok propadanju. Kako je voćka bila trajno izvrgnuta elektromagnetskom zračenju, njezina životna snaga (vitalnost) je toliko oslabila, da ju je bolest mogla lakše svladati.

Primijećeno je da su pojedina stabla jako nagnuta. Uzrok tome nije vjetar i slabo ukorijenjavanje, već neka sila, od koje voćka kao da želi pobjeći jer joj smeta u rastu. Kod svih nagnutih voćnih stabala u tom nasadu može se ustanoviti da su bila izvrgnuta jakom elektromagnetskom zračenju.

Analiza zračenja prije podizanja voćnjaka

Za većinu bolesnih stabala, za koje se tvrdilo da ih je napao rak, a čije rane nisu bile uzrokovane nepotpunim kalusiranjem učinjenih rezova, ustanovljeno je da su izvrgnuta jakom elektromagnetskom zračenju.

Neke kruške i jabuke u nasadu, uz potpuno jednaku njegu i fertilizaciju vrlo slabo rađaju i plodovi su im često deformirani. Uzrok tim pojavama je u jakom zračenju. Ovime se ne tvrdi da je svim bolestima i propadanju voćaka u nasadu uzrok patogeno elektromagnetsko zračenje, jer postoje i drugi uzroci, kao što su klimatski i zemljišni uvjeti, slaba kompatibilnost, loša hranidba, razne gljivične i ostale bolesti i štetnici.

Ipak, pojave bolesti i propadanja voćaka, zatim slaba rodnost pojedinih stabala, kržljavi i izobličeni plodovi, pojave raka i virusnih oboljenja vrlo često su uzrokovane patogenim elektromagnetskim zračenjima kojima su izvrgnute voćke na ravnim i slabo ocjeditim tlima s nepropusnim donjim slojevima. Stoga bi se na tim tlima prije podizanja voćnog nasada trebalo prethodno obavljati radiestetska istraživanja.

Foto: Vjekoslav Hudolin


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Radiestezija Elektromagnetske sile Zračenje Valovi Elektromagnetsko zračenje Impulsi Jabuke Kruška Trešnje Podloge Bolesti voćki


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]