Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi voćari
  • 14.11.2020. 09:00
  • Brodsko-posavska, Kruševica

Kako je budući agronom Ivan Šima "pobijedio" proljetni mraz na cvjetovima Idared jabuka?

Ivan Šima Branković razočarano je promatrao kako nestaje godišnji urod Idareda pod travanjskim mrazom. U razgovoru sa stručnjacima došao je do ideje da na toj sorti pokuša izvesti partenokarpiju ili "djevičansku oplodnju".

Foto: Arhiva Ivana Šime Brankovića
  • 4.180
  • 838
  • 3

Ivan Šima Branković, student na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, u poljoprivredi je od malih nogu i za njega ništa drugo, osim tog poziva nema smisla. Cijelo je svoje djetinjstvo provodio u voćnjaku. Završio je četverogodišnju Poljoprivrednu školu u Slavonskom Brodu, a najveća životna odluka za njega bila je odabir studija.

"Obitelj se bavi poljoprivredom od davnina. Dida se othranio na njoj pa tako i mi. Voćarstvom smo se počeli baviti davne 1976. godine", kaže Ivan Šima, čije je obiteljsko gospodarstvo Branković u Kruševici kod Slavonskog Šamca, a bavi se uzgojem jabuka na oko 18 ha nasada raznih sorti, godišnjom proizvodnjom od oko 900 t te plantažnim uzgojem višnje s oko 80 t godišnje.

Mraz u travnju

Ove su godine ostvarili prinos od ukupno 700 tona jabuke, što je u prosjeku 30% manje u odnosu na prošlu godinu, kada je prinos bio 1.000 t. Uspoređujući urod pojedinih sorata na gospodarstvu, sve sorte imaju približno jednak prinos, osim Idareda. On je najviše stradao upravo zato jer se za vrijeme izrazito niskih temperatura koje su trajale 3 dana, nalazio u fazi "roze balona" (faza cvatnje), a veliki dio u fazi "prvi glavni" cvjetovi i u punoj cvatnji.

Dio voćnjaka Brankovićevih 

Te su niske temperature nastupile 1., 2. i 3. travnja. Najniže vrijednosti su izmjerene 2. travnja, kada je temperatura iznosila čak -5,5°C. Usporedbe radi, prema istraživanjima je utvrđeno da u svakoj od navedenih faza cvatnje jabuke, već na -2,2°C možemo očekivati štete od 10%, a na -3,9°C štete od 90%. Uočavamo kako i desetina stupnja može jako puno utjecati na prinos jer 5% možda zvuči malo, ali na proizvodnju od 1000 tona to je 50 t, što nije zanemariva količina.

Idared oštećen čak 98%

Znamo da intenzivno voćarenje zahtijeva niz uvjeta, protugradne mreže, suvremene sorte, navodnjavanje i anti-frost sustave.

Jedan takav je prisutan i na dijelu Ivanovog nasada. Riječ je o sustavu protiv mraza - raspršivaču koji iskorištava latentnu toplinu vode te stvara ledeni omotač koji u konačnici štiti biljku i cvijet od izmrzavanja. Na ostatku su Brankovići postavili bale slame i ostale postrne ostatke, kako bi obranili nasad dimljenjem. No, temperature su jako rano, već iza ponoći krenule u minus i znalo se da će jutro biti izrazito hladno i da niti jedna od metoda ne bi bila dovoljno učinkovita.

Mraz početkom travnja desetkovao je jabuku

Nakon dva tjedna kada je obavljao monitoring nasada, prerezom samog cvijeta i njegove plodnice, mogla se vidjeti naznaka štete.

Istraživanjima je dokazano da od ukupnog proljetnog cvijeta, samo 5% "klasično" oplođenih može donijeti normalan urod. Na OG Branković na svim je sortama, u tom trenutku, utvrđena šteta od 30-70%, a samo je Idared pokazao štetu od čak 98%, što je Ivana i njegovu obitelj u startu zabrinulo. 

"Neki su cvjetovi potpuno nekrotizirali, dok je na nekima nekroza bila prisutna samo na tučku, laticama ili prašniku. No takav cvijet ne može donijeti normalan plod", pojašnjava prisjećajući se tadašnjeg razočarenja.

Partenokarpija ili "djevičanska oplodnja"

U razgovoru sa stručnjacima ovaj je mladi voćar došao do ideje da na toj sorti pokuša izvesti partenokarpiju ili "djevičansku oplodnju". Naime, radi se o metodi zametanje ploda bez prethodne oplodnje. Moguće ju je postići i umjetnim putem – tretiranjem hormonom auksinom. "Za nas je tretiranje hormonima bila nepoznanica, ali smo bili  prisiljeni na taj proces jer je velik broj cvjetova imao nekrozu tučka, dok su ostali dijelovi bili vitalni pa je partenokarpija imala smisla", kaže Ivan.

Partenokarpiju je postigao tretiranjem hormonom Gea3 i intenzivnom folijarnom prihranom s makro i mikro elementima. Daljnjim odmicanjem vegetacije nije imao predodžbu kako će ti plodovi izgledati te hoće li ih uopće biti.  

Intenzivno voćarenje zahtijeva niz uvjeta, protugradne mreže, suvremene sorte, navodnjavanje i anti-frost sustave u borbi protiv mraza, a danas i partenokarpiju.

Kako je vrijeme prolazilo i napokon stigla berba, na sorti Idared primijećeni su plodovi geoidnog oblika, odnosno spljoštene jabuke od vrha prema dnu, a presjekom je utvrđena partenokarpija na jako velikom broju plodova, otprilike 20%. Ona se svrstava u 1., odnosno 2. klasu ako ne zadovoljava određenu obojenost i kalibar. Ima identičan okus kao i svaka druga, samo je spljoštena. Treba napomenuti kako su u prirodi uobičajene, "spontane" mutacije kao i prirodna partenokarpija, samo što joj se ne pridaje toliki značaj kao danas - kada je namjerno izazvana.

Mrazni prstenovi

Na ostalim plodovima, gdje je odrađena oplodnja "normalnim" putem, utvrđeni su "mrazni prstenovi", odnosno nekroza pokožice ploda. Takva je jabuka iznutra zdrava, ali se zbog navedenog "prstena" svrstava u 3. klasu, odnosno industrijsku i kao takva završava u preradi za sok.

Zbog mraznog prstena jabuka se svrstava u 3. klasu

Svu jabuku obitelj predaje u Ivanić Grad, Proizvođačkoj organizaciji "Jabuka HR". Ova poljoprivredna zadruga okuplja desetak proizvođača iz cijele Hrvatske. Svi se plodovi tamo sortiraju i skladište te dalje distribuiraju prema krajnjim kupcima. Također, Brankovići prodaju jabuke i sa kućnog praga kao konzumne, te prerađene u sokove.

Ivan Šima Branković: Ove godine su prekretnica

Na pitanje gdje se vidi za 2, 5 i 10 godina, odgovara: "Ove godine su prekretnica - ako preživimo ovih par izrazito teških moći ćemo se nastaviti baviti voćarstvom."

Naravno, vidi se u poljoprivredi, bilo to vođenje vlastitog gospodarstva ili rad na nekom drugom. Za njega mjesta za napredak uvijek ima jer, kako kaže, to nije samo posao i zanimanje, ona je način života. "Onako kako joj se posvetiš, koliko joj daješ, toliko će ti i ona vratiti", priča ovaj mladi voćar. 


Fotoprilog


Tagovi

Mladi agronom Voćarstvo Jabuka HR FAZOS Proljetni mraz Idared OG Branković Partenokarpija


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]