Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća i povrća
  • 04.04.2014. 10:30

Izvoz voća i povrća iz BiH veći od 40 mil. kn

U susjednoj BiH izvoz voća i povrća u 2013. godini dosegnuo je vrijednost od rekordnih 40 milijuna kuna

  • 517
  • 40
  • 0

Sektor voća i povrća posljednjih godina bilježi stalni rast izvoza iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, pa je tako u 2013. godini premašio iznos od 40 milijuna kuna. Te podatke iznio je u četvrtak, 2. travnja, u Sarajevu generalni tajnik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

U Komori je predstavljen Katalog proizvođača voća i povrća koji je obuhvatio proizvodne programe 35 bosanskohercegovačkih tvrtki. Katalog je izradila Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji sa USAID/Sida Farma projektom i švicarskim programom za promociju uvoza u EU i Švicarsku (SIPPO).

"Proizvodi ovog sektora privrede imaju prođu na europskom tržištu i smatramo da tu ima značajan potencijal. Na ovaj način Komora i njeni partneri daju doprinos da se kompanije iz tog sektora kvalitetnije predstave putem kataloga", rakao je Marinković, dodajući da je katalog urađen na engleskom i njemačkom jeziku te da je već predstavljen na dva inozemna sajma.

Govoreći o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u ovom sektoru, tajnica Asocijacije za poljoprivredu i prehrambenu industriju VTK BiH, Tijana Slagalo je istaknula da su najznačajnija izvozna tržišta Hrvatska, Njemačka i Srbija, a jagodičasto voće, šljive i krastavci glavni izvozni proizvodi. Pokrivenost uvoza izvozom u sektoru voća i povrća u BiH kreće se oko 40 posto.

U susjednu BiH najviše se uvozi iz Italije, Turske i Nizozemske, a dominira uvoz tropskog voća, jabuka, paprike, krumpira i rajčice. Švicarski program SIPPO, kako je rekao njegov predstavnik Boris Tadić, u BiH je aktivan već dugi niz godina, a u 2014. se u sklopu projekta provode aktivnosti u sektorima tehničke prerade drveta, metaloprerađivačke industrije, zatim u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova, kao i na poticanju izvoza svježeg voća i povrća iz BiH u EU i Švicarsku.

"Na domaćem tržištu potrebno je poraditi na našem značajnijem prisustvu u velikim trgovačkim lancima, zatim na podizanju svijesti potrošača, te napraviti sinergiju svih u državi koji mogu pomoći kako bi konkuretnije izašli na europsko tržište", istaknuo je Nermin Kadrić, rukovoditelj Zadruge Bios Visoko, koja se bavi proizvodnjom plastenika i staklenika, presadnica povrća za plastenike i staklenike, a koja je obuhvaćena katalogom.

Izvor: fena.ba


Tagovi

Zdravko Marinković Tijana Slagalo Izvoz Voće Povrće BiH Boris Tadić Nermin Kadrić


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo