Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćari i zima
  • 19.01.2017. 12:00

Hladnjača zajednički cilj aljmaških voćara

Dok sva vegetacija miruje, niti tijekom ovih zimskih mjeseci voćari iz aljmaško-erdutskog kraja ne staju - naprotiv. Članovi Braniteljske zadruge Aljmaš Fructus u završnoj su dokumentacijskoj fazi realizacije svog projekta izgradnje hladnjače.

Foto: Screenshot/youtube.com
  • 2.291
  • 424
  • 0

Dok sva vegetacija miruje, niti tijekom ovih zimskih mjeseci voćari iz aljmaško-erdutskog kraja ne miruju, naprotiv.

Članovi Braniteljske zadruge Aljmaš Fructus u završnoj su dokumentacijskoj fazi realizacije svog projekta izgradnje hladnjače u Aljmašu za članove ove zadruge čiji članovi na 50-tak hektara voćnjaka proizvode između ostalog godišnje oko 120 tona marelica i 30 tona trešanja.

Domagoj Škobić iz Braniteljske zadruge Aljmaš Fructus bavi se uzgojem voća od 2000. godine kada je krenuo s uzgojem jabuka. Nakon 4-5 godina prešli su na proizvodnju trešnje i marelice, gdje je ona sad najveća u Hrvatskoj. Škobić ističe kako su se njegov obrt i još nekoliko OPG-ova udružili u braniteljsku zadrugu koja se bavi uzgojem preko 40 hektara marelice, 15-ak hektara trešnje i nešto oraha. Škobićev obrt radi na 52 hektara, a unutar zadruge je još nekih 15 hektara.

Preko 100 tona marelice

Zadruga godišnje proizvede preko 100 tona marelice, ove godine čak 120 tona, a trešnje 30-ak tona. Ponukani time, odlučili su se na izgradnju hladnjače. Čekaju novi natječaj Programa ruralnog razvoja mjere 4.1.1.

Škobić kaže kako nemaju problema s plasmanom voća, no obzirom da je njihova roba lako kvarljiva, potrebno ju je brzo ohladiti kako bi mogla biti u skladištima i 15-20 dana. Kapacitet hladnjače će biti oko 900 tona jabuke, odnosno oko 1.100 kvadrata, ističe Škobić.

Na pitanje kako će biljke podnijeti ovako niske temperature, Škobić kaže: "Bitno je dobro pripremiti voćnjak za zimu. Ja sam kao ekološki proizvođač koristio organska mikrobiološka gnojiva koji zapravo dižu imunitet biljkama".

Foto: Screenshot/youtube.com


Povezane biljne vrste

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Voćari Zima Hladnjača Aljmaš Voćnjak Marelica Trešnja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]