Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna oblica
  • 28.07.2014. 10:30

Borba za bolji položaj maslinovog ulja

Većina naših maslinara misli da, ako ne stavlja pesticide ili umjetno gnojivo, automatski ima ekološku proizvodnju

Foto: depositphotos.com, fineart
  • 267
  • 26
  • 0

Iz Zajednice udruga maslinara i uljara Hrvatske javljaju kako je najveći problem hrvatskog maslinarstva, odnosno uljarstva, plasman gotovog proizvoda. Imamo vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, ali nemamo dobar marketing. A naši najveći konkurenti svoje ulje nude po osjetno nižim cijenama od naših.

Ručno branje maslina za bolju kvalitetu maslinovog ulja!

Razlika u cijeni je najviše posljedica našeg načina obrade maslinika i proizvodnje jer se, za razliku od španjolskih, talijanskih i grčkih plantažnih maslinika, naši maslinici uglavnom obrađuju ručno, uz upotrebu češljeva za branje, mreža za rastiranje i drugih pomagala. To je mukotrpan i skup način berbe, jer radnik za jedan radni dan (8 sati rada) može ubrati samo 35-50 kg, ovisno o urodu i krupnoći plodova. Posebne poteškoće u berbi i transportu ubranih plodova maslina javljaju se u maslinicima udaljenim od prometnica. No ručni rad pogodan za ekološku proizvodnju. Tradicionalno ručno branje neophodan je i nezamjenjiv postupak u proizvodnji visokokvalitetnog maslinova ulja. To se ne odnosi samo na berbu maslina. Ipak kod berbe maslina je kvaliteta posebno važna te do današnjih dana nije pronađen zadovoljavajući strojni postupak za berbu maslina.

Ekološki uzgoj maslina

Tradicionalan način uzgoja na tržištu ne znači ništa - bez ekološkog certifikata!

Velika većina naših maslinika je idealna za ekološku proizvodnju, no za dobivanje markica treba zadovoljiti proceduru zaštite. Većina naših maslinara misli da, ako ne stavlja pesticide ili umjetno gnojivo, automatski ima ekološku proizvodnju. Naravno da to nije tako, jer je za ekološki certifikat potrebna stručna potvrda i zadovoljavanje procedure koja do njega dovodi. Bez potvrde certifikacijskog tijela, način obrade na tradicionalan način na tržištu ne vrijedi ništa. Poznato je da zahvaljujući upravo maslinarstvu, neke države imaju veliki udjel ekološke proizvodnje u ukupnoj proizvodnji. Doduše, te države su poticale certificiranje koje zahtijeva određena sredstva. I kod nas se to potiče, ali možemo puno bolje iskoristiti potencijal koje nam maslinarstvo pruža za ekološku proizvodnju.

Velike mogućnosti u udruživanju

Dodatni problem naših maslinara, ali ne samo maslinara, je činjenica da smo svi mi individualci koji se nevoljko udružuju u zadruge i udruge. Udruživanje pruža velike mogućnosti i to ne samo u zaštiti, nego otvara razne komercijalne perspektive, od povlačenja sredstava do bolje pozicije na tržištu. Ovako, naši maslinari imaju male posjede i teško mogu živjeti od proizvodnje ulja koja je kod nas, uz rijetke izuzetke, uglavnom dodatna djelatnost ili hobi.

Kako bi se olakšalo poslovanje, osnovana je Zajednica udruga maslinara i uljara Hrvatske koja zastupa njihove interese. Jedna od trenutnih aktivnosti je zaštita izvornosti dalmatinskog ulja.

U tome su naišli na probleme, jer je Zvijezda uložila prigovor koji je resorno ministarstvo prihvatilo. To je rezultiralo sudskim sporom između njih i Ministarstva poljoprivrede. Najveća zamjerka Zvijezde je bila da ulaze u područje njihovih robnih marki.

Neophodna zaštita dalmatinskoga ulja

Zaštita dalmatinskog ulja jako je važna, jer bi mu potvrda da se proizvodi na ekološki način osigurala višu cijenu i pristup sve većoj tržišnoj niši u Europi. Pored toga, tako bi se dobila i potvrda da je dalmatinsko ulje proizvedeno na stručan način, a to bi povuklo dalmatinsko maslinarstvo u pravom smjeru: da postane unosna djelatnost od koje se može živjeti. Danas, mi ni na policama ni na stolovima restorana nemamo ni približnu kvalitetu maslinovih ulja kakva je moguća. To bi se pak moglo riješiti većim angažmanom inspekcijskih službi. U Zajednici udruga maslinara i uljara Hrvatske trude se da svaki gospodarski subjekt koji puni ulje, sklopi ugovor s njima i dobije svoj broj. Tako svaka pakovina ima svoj broj i dokazanu sljedivost.

Zlatna oblica je zaštićena robna marka Zajednice udruga maslinara i uljara Hrvatske. To je sortno ulje, dobiveno od komercijalno najznačajnije domaće sorte, oblice.

Prema europskom zakonodavstvu monosortnim uljem se može nazivati ono u kojem je udjel jedne sorte 80 ili više posto. Postupak proizvodnje je propisan i nadzire ga stručno povjerenstvo dok Zajednica, odnosno uljara, jamči kvalitetu. Zaštitili su i maslinovo ulje Cvita koje je aromatizirano ružmarinom, kaduljom i lavandom.

Izvor: www.privredni.hr

Foto: depositphotos.com, fineart


Tagovi

Maslinarstvo Ručno branje maslina Ekološka proizvodnja Zajednica udruga maslinara i uljara Procedura zaštite Ekološki certifikat Zaštita dalmatinskog ulja Zlatna oblica