Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Standard kvalitete vina
  • 05.12.2016. 12:00

Tolušić: ista pravila za domaća i uvozna vina!

Tolušić ispunio prvo obećanje vinarima - od sada ista pravila za domaća i uvozna vina!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 4.591
  • 696
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet.

Izmijenjenim pravilnikom postupanje i procedura za stavljanje u promet "domaćih vina" izjednačene su s procedurama za vina koja su u Hrvatsku uvezena u rinfuzi, a prije njihovog stavljanja u promet u pretpakovinama.

Sva vina iz uvoza idu na analizu

"Kao što sam obećao domaćim vinarima, od sada se sva vina iz uvoza moraju slati na analizu i ocjenu prije puštanja u promet. Na taj način ćemo pratiti sljedivost vina odnosno obilježiti ih evidencijskim markicama", izjavio je ministar Tolušić.

Izmijenjenim pravilnikom se omogućava i veći broj "dobrovoljnih" uzoraka za vina iz uvoza (uzorci o trošku osobe koja puni odnosno vino stavlja u promet) koje uvoznik sam može dostaviti Zavodu za vinarstvo radi ocjene sukladnosti s VI 1 dokumentom (dokument za vina iz uvoza).

Osim "dobrovoljnih" uzoraka omogućeno je i logično razdoblje (15 dana) unutar kojeg nadležne inspekcije mogu iz pošiljke (u mirovanju) uzeti uzorak na temelju analize rizika.

Na taj će se način racionalizirati troškovi uzorkovanja, kako se vino iz iste pošiljke ne bi na nekoliko mjesta (u prodaji) uzrokovalo radi analiza čime se izbjegava višestrukost uzorkovanja vina iz iste pošiljke. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu objavljen je u Narodnim novinama br. 110/16.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Tomislav Tolušić Vinari


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!