Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava pepelnice u vinogradima
  • 26.07.2014. 08:00

Teška godina za baranjske vinogradare

Obično se protiv ove bolesti uspješno bori pravilnim i pravodobnim korištenjem pripravaka, ali ove godine su naglo zabranjena dotad upotrebljavana sredstva, a razloge zabrane vinogradari ne razumiju

Foto: depositphotos.com, photography
  • 467
  • 49
  • 0

Nakon problema ratara i pretrpljene velike štete zbog pojave žute hrđe na pšenici, problemi se pojavljuju i kod vinara. Naime, baranjske vinograde ove godine napala je pepelnica.

Kako prenosi Glas Slavonije, uzroke pojave pepelnice vinogradari vide u nedjelotvornim sredstvima za zaštitu i činjenici da su im sredstva koja su do sada uspješno i dugotrajno koristili "preko noći" zabranjena. Karoly Horvat, iz Udruge vinogradara i vinara Vinogorje Baranja iz Kneževih Vinograda izjavljuje: "Vinogradarstvom se intenzivno bavim više od 30 godina, a tijekom tog razdoblja dva se puta dogodio sličan napad pepelnice. Međutim, tretiranjem smo se ove bolesti uspješno rješavali, što sada nije slučaj." S Horvatom, kojem je uništeno između 20 i 25 % uroda, slažu se i ostali baranjski vinogradari, kojih ima sa štetom od čak 60 %.

Podmukla bolest brzo se širi

Pepelnica napada sve zelene dijelove biljke, uzrokujući stvaranje sive pepeljaste navlake te pucanje bobica

Podsjetimo, pepelnica je jedna od najopasnijih i najpodmuklijih bolesti u vinogradu, javlja se iznenada, vrlo brzo se širi, nanosi velike štete, a urod može biti smanjen i do 90 %. Po završetku cvatnje na kožici tek formiranih bobica vide se pepeljasto sive prevlake koje izazivaju pucanje i isušivanje bobica, što kasnije olakšava i put novim zarazama, poput truleži. Obično veći dio grozda ili cijeli grozd obolijeva od pepelnice zahvaljujući brzom širenju površinskog parazita. Znaci bolesti se očituju na svim zelenim dijelovima vinove loze. Štete od napada na list obično su znatno manje nego one pretrpljene od napada na bobe.

Obično se protiv ove bolesti uspješno bori pravilnim i pravodobnim korištenjem pripravaka, ali ove godine su naglo zabranjena dotad upotrebljavana sredstva, a razloge zabrane vinogradari ne razumiju. Rečeno im je da su sredstva postala kancerogena, iako ima starijih vinogradara koji ih koriste i preko 20 godina i nikada se nikomu ništa nije dogodilo. Jedan od baranjskih vinogradara smatra kako je to rezultat lobiranja: "Zabranili su primjenu jeftinih, a djelotvornih te naložili korištenje skupljih i slabije djelotvornih sredstava. Većina nas postupala je strogo prema naputcima i evo što smo dobili - zaražene vinograde."

Lajoš Kolar iz Suze ne pamti kada je zaštita vinograda bila toliko teška i zahtjevna. Tretiranje će, tvrdi, nastaviti sigurno još mjesec dana, jer zaraza se širi i napada sve veće i veće površine.

Ružica Skenderović iz belomanastirske podružnice Poljoprivredno-savjetodavne službe potvrđuje pojavu pepelnice, ali uzroke objašnjava na drugi način: "Nekoliko je uzroka njezinog napredovanja. Jedan od njih je sužen izbor sredstava za zaštitu, a kod nekih vinogradara i njihova nepravilna primjena." Osim toga, pojavi pepelnice pogoduju vremenske oscilacije, kiša - sunce, što je ove godine bila pojava.

Lajoš Kolar iz Suze ne pamti kada je zaštita vinograda bila toliko teška i zahtjevna. Tretiranje će, tvrdi, nastaviti sigurno još mjesec dana, jer zaraza se širi i napada sve veće i veće površine. Do kraja sezone potrebno je učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se spasilo što se spasiti može. Vinogradarima u svakom slučaju nije lako, a ovu će sezonu kada je riječ o količini uroda nastojati što prije zaboraviti.

Foto: depositphotos.com, photography33


Tagovi

Pepelnica Baranjski vinogradi Lajoš Kolar Ružica Skenderović Isušivanje bobica Karoly Horvat Udruga vinogradara i vinara

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]