Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarska godina
  • 25.08.2014. 11:55

Nikad teža godina u vinogradu

Osim što su padaline bile neravnomjerno raspoređene, bile su i obilne, a sve skupa uzrokovalo je velike probleme u vinogradima.

Foto: depositphotos.com
  • 569
  • 68
  • 0

Kažu vinogradari, nikad teža godina u vinogradima. Najprije je njen početak kasnio zbog hladnoće i kiše koja ove vegetacijske godine predstavlja i najveći problem, ne samo za vinovu lozu već i za brojne ostale poljoprivredne kulture. Osim što su padaline bile neravnomjerno raspoređene, bile su i obilne, a sve skupa uzrokovalo je velike probleme u vinogradima u kojima su se vinogradari suočavali i još se suočavaju s velikim problemima oko zaštite loze od peronospore i pepelnice kojima su izloženi.

"U svibnju je bilo 17, a u srpnju čak 20 kišnih dana. To je jednostavno previše. Tijekom godine napravite plan za jedno osam tretiranja, a ove godine do sada je loza već imala 10 tretmana. Što je dakle ove godine pravilo? Ove godine je pravilo skratiti rokove, da moraš dati još dva, tri tretiranja. A to je dakako sve skupo pa seljaci i kooperanti važu. Morate znati kakva je godina. Ako je kišna, morate skratiti rokove za zaštitiu. Jer kažu svi zaštitari, da vam padne za sat vremena 40 litara kiše, zaboravite da ste jučer tretirali. Morate sve ponavljati. Naročito ako je riječ o sortama koje su podložne bolestima“, kaže Jurica Šućurević iz Iločkih podruma.

Sortama protiv pepelnice

Ističe, kako su po saznanjima koje ima, od pepelnice najviše u vinogradima stradale sorte charodnnay i frankovka. Podsjeća kako sorta ima itekako važnu ulogu u borbi protiv pepelnice.

"Znam da će pepelnica kod nas zadnja doći na traminac. Neću reći da neće, ali je najotporniji od svih naših sorti. Postoje klonovi koji su otporni na pepelnicu. Mi u našem nasadu imamo dva reda klonova, a unutra je kao kontrola graševina, koje nismo niti jednom tretirali. Ti klonovi su međutim još uvijek u fazi ispitivanja", kaže taj stručnjak dodajući kako ima informacija da su skladišta proizvođača sredstava za zaštitu ove godine prazna, upravo zbog velike potražnje. Brojni vinogradari stoga su prisiljeni kupovati mala pakiranja, koja su za 30 do 40 % skuplja, samo da bi imali sebi za zaštitu jer se dodatne zaštite moraju uvoditi, ukoliko se želi na jesen nešto ubrati s trsa.

Za očekivati je da će učestale kiše i bolesti negativno utjecati na ovogodišnji urod koji će najvjerojatnije biti manje kakvoće i manje kvalitete, a 2014. godina bi zasigurno mogla biti zapamćena kao loša vinogradarska godina. Međutim, za točniju prosudbu treba pričekati berbu i razinu šećera jer nisu svi vinogradi isti. Dakako da će u vinogradima onih vinogradara koji su na vrijeme i adekvatno vršili tretmane zaštite i rezultati biti bolji. Pitanje je samo koliko je takvih i vinogradara i vinograda.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Vinogradari Vinari Zaštita Bolesti Peronospora Pepelnica Urod Iločki podrumi Kiša Padaline Problemi Kooperanti Tretman Sorte Chardonnay Frankovka Traminac Jurica Šućurević


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!