Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nasadi vinograda
  • 05.05.2015. 16:20

Kolarevi zasadili 14.000 novih trsova

Svaki novi hektar vinograda Kolarove košta oko 20.000 eura, ali će im se dio uloženog vratiti jer su prošli na natječaju za "Vinsku omotnicu", 5-godišnji nacionalni program pomoći vinskom sektoru.

  • 399
  • 80
  • 0

Oni su svoju vinsku omotnicu raspakirali i posadili tri hektara novih vinograda na južnim padinama Banske kose u Baranji. Ljudevit Kolar iz Suze, treća je generacija koja se u svojoj obitelji bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a istom poslu polako se uče već i njegova djeca.

Na njihovu gospodarstvu, uz pet stalnih, posla ima i za sezonske radnike. Kako bi iskoristili novac iz petogodišnjeg nacionalog programa pomoći vinskom sektoru, posegnuli su za omotnicom u kojoj je osigurano oko 57 milijuna eura namijenjenih razvoju hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, ali i promociji vina na tržištima trećih zemalja. Kolarove hektar novih nasada košta oko 20.000 eura, a dio uloženog novca vratit će Ministarstvo poljoprivrede.

Koliko vinograda - toliko i vina!

Obitelj Kolar

"Jesenas smo imali gotovo 13 hektara vinograda i izvadili smo od toga četiri hektara starih nasada", priča ovaj baranjski vinogradar i vinar. Među više od 14.000 novih trsova najviše je graševine, ali svoje mjesto ovdje ima i cabarnet sauvignon, traminac. Moto Kolarevih je jasan, "Koliko je vinograda, toliko je i vina". "Grožđe ne kupujemo niti ga prodajemo, sve pretvaramo u vino", objašnjava Ljudevit.

Ove će godine, ipak, napraviti izuzetak s obzirom na nove nasade, pa su ugovorili otkup graševine dok im opet ne rodi njihova. "Treba jedno tri, četiri godine pričekati rod. Do tada ću kupovati grožđe, ali je to iznimka, a ne pravilo", napominje on.

Njihova vina zastupljena su u restoranima od Baranje do Osijeka, a može ih se sve odreda kušati i u njihovoj kušaonici u baranjskoj Suzi. U ponudi je 14 različitih vrsta. Od svake vinske sorte, pravi se jedna vrsta vina. "Sama kušaonica funkcionira na principu organiziranih grupnih posjeta koji dolaze na degustaciju uz jelo", pojašnjava Ljudevit.

Važnija kvaliteta nego količina

Urod ovisi o godini, ali u Kolarovim vinogradima već kod sadnje pokušavaju regulirati rodnost, a potom i kod rezidbe. "Jedan trs ne rodi puno jer nam je važna kvaliteta vina. Po hektaru je to u prosjeku oko 5.000 litara vina. Ništa više. Prošle godine smo imali i stare nasade koji objektivno nisu davali toliko roda, ali s ovim novima očekujemo kako će se ta količina povećati. Ako izuzmemo ovih nekoliko zadnjih, stvarno loših godina, proizvodnja se kreće oko 50.000 litara", kaže on.

Iako mu je, za sada, prerano govoriti o ovogodišnjem urodu, važnim drži kako je dobro što tijekom zime nije bilo jačih izmrzavanja. Vegetacija u odnosu na prošlu godinu, napominje, kasni desetak centimetara, ali je u granicama normalnog. "Klimatski uvjeti na Banskoj kosi su izvrsni. To je posebna priča jer je tlo bogato s hranjivim tvarima koje su potrebne vinovoj lozi, pa kada ispitujemo tlo, treba ga vrlo malo gnojiti", opisuje Kolar napominjući kako su proljetni mrazovi na južnim padinama Banske kose rijetki, ali zato neprestano struji zrak, što rezultira boljom zaštitom i manjom upotrebom pesticida.

Uz kušaonicu u kojoj imaju u tri dvokrevetne sobe najviše kategorije, Kolarovi do ljeta planiraju u njezinoj blizini otvoriti i kamp.


Fotoprilog


Tagovi

Vinograd Novi nasad Trsovi Suza Ljudevit Kolar Banska kosa Graševina Cabarnet sauvignon Litra Vegetacija Klima Hektar Vinar Vinogradar Kušaonica Otkup Kušaona Kvaliteta vina Klimatski uvjeti


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)