Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 05.09.2015. 17:25

I dalmatinski vinari očekuju odlična vina

Područja Dalmacije, na kojima raste loza, različita su, ne samo po sortimentu već i po klimi, sastavu tla i drugim uvjetima, što omogućava dobivanje velikog broja različitih i osebujnih vina.

  • 176
  • 25
  • 0

Ovih je dana na području vinogorja Zadarske županije počela berba ranih sorti grožđa sauvignona blanc, chardonnaya, muškata žutog, pošipa i merlota.

Posljednjih godina, zbog globalnog zatopljenja i zbog puno viših ljetnih temperatura zraka, berbe počinju ranije od uobičajenih rokova.

Godina kakvu vinogradari poželjeti mogu

"Iako je bilo dugo toplo i sušno ljeto bez oborina, nije ostavilo značajnije posljedice na kvalitetu grožđa, koja je za sada izvrsna. Kiša, koja je pala sredinom kolovoza, dobro je došla, jer je vinova loza već počela pokazivati znakove stresa uzrokovane visokim temperaturama zraka i sušom, pogotovo tamo gdje nije bilo nikakvih uvjeta za navodnjavanje. Trenutačnono u vinogradima nema niti znakova bolesti, jer zbog suše nije bilo uvjeta za njihov razvoj", ističe agronomka Nikolina Paleka.

Kiseline i šećeri su optimalni za berbu. Šećeri se kreću od 90 -100 Öechsela, a ukupne kiseline od 5,0 -7,0 g/l. U prošlogodišnjoj berbi ukupne kiseline su bile poprilično visoke, kako u moštu tako i u vinu. No, prema dosadašnjim mjerenjima, ove godine će biti znatno niže, s mogućnošću dokiseljavanja pojedinih moštova. Drugim riječima očekujemo vrhunska vina.


Tagovi

Zadarska županija Vinogorje Rane sorte Sauvignon blanc Chardonnay Muškat žuti Pošip Merlot Globalno zatopljenje Kvaliteta grožđa Navodnjavanje Znakovi stresa Nikolina Paleka Ukupne kiseline Šećeri Mošt Dokiseljavanje Vrhunska vina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs