Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj životinja
  • 12.01.2017. 07:30

Tolušić: Činčile su zakon!

Ministar Tolušić primio Prijatelje životinja povodom zabrane uzgoja životinja radi krzna!

  • 3.473
  • 563
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić sastao se s predstavnicima Udruge Prijatelji životinja povodom stupanja na snagu odredbe Zakona o zaštiti životinja koja zabranjuje uzgoj životinja za krzno, a koji su mu tom prilikom uručili prigodnu tortu.

Naime, sukladno važećem Zakonu o zaštiti životinja (NN 135/06, 37/13, 125/13) čl. 4. st. 2. točka 23. propisuje sljedeće: "Zabranjeno je uzgajati životinje u svrhu proizvodnje krzna". Ova odredba stupila je na snagu 1.1.2017. godine pa je uzgajivačima životinja koji ih drže u svrhu proizvodnje krzna, tako isteklo desetogodišnje prijelazno razdoblje koje im je omogućeno radi preusmjeravanja svoje proizvodnje.

Krajem 2016. ostalo još 20 uzgajivača

Tijekom javne rasprave oko prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja koji je predviđao dodatnih godinu dana za prestanak uzgoja činčila radi krzna, javnost je izrazito negativno reagirala na takvu mogućnost - da se uzgajivačima činčila radi proizvodnje krzna omogući još jedna godina prijelaznog razdoblja.

Stoga je ministar Tomislav Tolušić podržao stav javnosti da je desetogodišnje prijelazno razdoblje uzgajivačima činčila za izlazak iz proizvodnje bilo sasvim dovoljno vrijeme da napuste uzgoj tih životinja radi krzna, što potvrđuju i podaci prema kojima je prije 10 godina u Hrvatskoj bilo oko 500 uzgajivača, dok ih je krajem prošle godine bilo svega 20.

TolušiĆ: Prijelazno razdoblje bilo je dovoljno!

"Hrvatski uzgajivači imali su prijelazno razdoblje od 10 godina da preusmjere svoju proizvodnju - rok je istekao, a javnost je argumentirala svoje neslaganje s produljenjem tog roka.

Udruga Prijatelji životinja dala je veliki doprinos ovom procesu. Koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u kreiranju Zakona o zaštiti životinja koji će uskoro krenuti u proceduru donošenja, a koji predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja", izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka.


Tagovi

Uzgoj životinja Činčile Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar