Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlostavljanje životinja
  • 09.08.2016. 18:00

Terencem po asfaltu vukao kravu vezanu lancem!

Pravi stočari reći će vam da su krave iznimno blago. I pazit će na njih. No, uvijek postoje oni čije ponašanje prema životinjama zaslužuje i kaznene mjere!

Foto: Čitateljica
  • 8.551
  • 428
  • 0

Pravi stočari reći će vam da su krave iznimno blago. I pazit će na njih. No, uvijek postoje oni čije ponašanje prema životinjama je dovoljan razlog za kazneni progon. Kazneni progon prema mišljenju mnogih, zaslužuje muškarac koji je svojim terenskim automobilom po asfaltu vukao kravu vezanu lancem.

Naime, kako prenose bosanskohercegovački mediji, žena je monstrozno ponašanje vlasnika zabilježila kamerom u mjestu Jarkovac u općini Sečanj u Srbiji.

"Nadam se da će, kada budu vidjele ovo, nadležne službe reagirati. Poslala sam e-mailove na adresu Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinu i MUP, ali kao što to obično biva, nitko nije reagirao", pisala je uznemirena čitateljka.

Šta o tome kaže Zakon?

Prema Zakonu o zaštiti životinja Republike Hrvatske posebno se naglašava da nitko ne smije životinju bez razloga ubiti, nanositi joj bol i patnju. Zabranjeno je (između ostalog) prisiljavati životinje na rad i napore koje one, zbog svog uzrasta ili stanja, ne mohu podnijeti ili koji nadilaze njezinu snagu; nanositi im bol, patnju ili ozljede, onemogućavati kretanje životinjama na način da im se nanosi bol, patnja ili ozljeda.

Oni koji drže životinje moraju se o njima pravilno brinuti, hraniti ih i napajati prema njihovim fiziološkim potrebama, njegovati i osigurati im zdravstvenu zaštitu, smjestiti ih u dovoljno prostora i osigurati odgovarajuće uvjete za kretanje, ako su privezane ili zatvorene, osigurati životinjama koje se drže u zatvorenim prostorima dovoljno svjetlosti, topline, vlage, provjetravanje, higijenu prostora, osigurati takav sustav nadzora nad životinjama koje se drže u zatvorenim prostorima da u slučaju nesreće vlasnik životinja može reagirati na propisan način, ne izlagati životinju ekstremnoj toplini ili hladnoći.

Za vjerovati je da iste odredbe stoje i u Zakonu Republike Srbije.

Foto: Čitateljica


Tagovi

Zlostavljanje životinja Terenac Krava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]