Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobično prase
  • 27.08.2016. 12:00

Krmača oprasila prase sa surlom!

U blizini Gradiške mještani su ostali u šoku kad su vidjeli da je krmača oprasila prase sa glavom slona koje se borilo za hranu, hodalo, no uginulo je za nekoliko sati.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
  • 10.622
  • 516
  • 0

U mjestu Laminci kod Gradiške krmača je oprasila prase sa glavom slona. Dogodilo se to u domaćinstvu Stevana Babića koji kaže kako je to prase živjelo nekoliko sati, hodalo i borilo se za hranu, no na kraju je uginulo. Stevan mu je pokušao pomoći no kaže kako nije uspio budući da mu je smetala surla. Osim tog malog čuda, krmača je oprasila još 17, prasadi a preživjelo je tek desetoro, piše blic.

"Izgled ovog praseta koje su moji ukućani nazvali slončetom me uplašio i začudio. Zato sam pozvao susjede da vide jer mi niko nije vjerovao, govorili su mi da lažem, izmišljam i fantaziram. Zato sam ga pronio kroz selo da svi vide i osobno se u to uvjere", priča Stevan, koji je u Lijevče polje doselio iz Okučana u Hrvatskoj, gde je uzgajao stotine svinja.

Kaže da u njegovim krdima nikada nije bilo mutacija kao što je ova, a uzroke pripisuje upotrebi kemijskih sredstava u poljoprivredi, osiromašenom uraniju korištenom tijekom rata i klimatskim promjenama. Stručnjaci za ovaj i slične slučajeve imaju odgovor.

Uzrok su genetski ili faktori iz okoline

Momir Cvjetković, inženjer stočararstva koji je prvi došao na Stevanom poziv, smatra da se priroda poigrala sa ovim prasetom koje je nakon što je uginulo, sačuvano u hladnjači, zbog stručnih nalaza.

"Ovdje se radi o genetskim mutacijama gde je došlo je do poremećaja nukleotida u DNA. To je inducirana mutacija nastala uslijed nesavršenog kopiranja genetskog koda", pojasnio je Cvjetković istaknuvši da je ovo jedinstven primjer u BiH, a pogotovo u Lijevče polju.

Zato je prase sa glavom koj podsjeća na slona proslijeđeno u Veterinarski zavod u Banjaluci, kako bi se sa sigurnošću saznalo o čemu se radi i što je uzrok ovom poremećaju. "Urođene nepravilnosti u građi tijela nastali su zbog genetskih faktora ili pod djelovanjem štetnih faktora iz okoline", navedeno je u patološkom nalazu. "Radi se o nepravilnosti gdje je izostala podjela prednjeg i zadnjeg mozga na dvije hemisfere. Rezultat je niz defekata lubanje i lica."

Izvor: M.P./blic.rs, Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija


Izvori

Blic


Tagovi

DNA Mutacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo