Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksin
  • 11.11.2015. 07:50

Kod kukuruza utvrđen aflatoksin!

Potrebna je pojačana kontrola kukuruza i mlijeka, posebno kod kasno sijanih usjeva jer su uvjeti pogodni za akumulaciju aflatoksina.

Foto: depositphotos.com, JimFilm
  • 1.180
  • 56
  • 0

Suša predstavlja glavni uzročnik infekcije i akumulacije aflatoksina za zrnevlje. Visoke temperature, osobito noću i sam stres biljke, vrlo su pogodni za akumulaciju aflatoksina. To je razlog zašto i kod uzgoja kukuruza uz navodnjavanje, u toplim okruženjima, može doći do kontaminacije aflatoksina.

Kod kasno sijanog kukuruza, veći je rizik za prisutnost aflatoksina jer se takav kukuruz razvija na temperaturama koje prelaze njegove optimalne temperaturne uvjete. Kišno vrijeme potkraj sezone zrenja također može povećati pojavnost aflatoksina u hibridima kukuruza s još uvijek uzdignutim klipovima. S terena dolaze informacije kako je i ove godine zbog visokih temperatura i visoke relativne vlage zraka na poljima pronađen aflatoksin.

Proizvođači neka budu na oprezu

Kako prenosi Glas Slavonije, uzorke je analizirala kontrolna kuća Inspecto koja provodi laboratorijska ispitivanja za tvrtke iz mlinsko-pekarske industrije, agronomskog sektora, proizvođače hrane za životinje, a cijene takve analize različitim metodama se kreću od 400 do 600 kuna. Iako su tijekom ovogodišnje berbe kukuruza obavili ispitivanja na više od 650 uzoraka na prisutnost mikotoksina, od kojih je većina bilo negativno, neke analize ukazuju na povećan oprez.

Odjel za kvalitetu stočne hrane pri Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji (HPA), također provodi laboratorijska analitička ispitivanja stočne hrane s ciljem osiguravanja informacija farmerima u organizaciji hranidbe na farmama. Iz HPA saznajemo da uzorkovanje stočne hrane mogu provoditi sami korisnici ukoliko znaju pravilno provesti postupak uzorkovanja ili kontrolni asistenti HPA koji djeluju na područnim uredima u svim županijama Republike Hrvatske.

HPA pronašla 3 pozitivna uzorka

"U 2015. godini u Odjelu za kontrolu kvalitete stočne hrane HPA pristiglo je 16 uzoraka na aflatoksine, od toga je bilo pozitivno 3 uzorka na aflatoksin B1. Odjel za kontrolu kvalitete stočne hrane HPA u mogućnosti je odrediti sadržaj ukupnih aflatoksina, aflatoksina B1, zearalenona, deoksinivalenola, ochratoksina i T2 toksina u žitaricama i aflatoksina M1 u mlijeku ELISA metodom. Cijena analize je 240kn+PDV po mikotoksinu.

Cijena analize u HPA je 240kn+PDV

Ukoliko poljoprivrednici žele analizirati uzorake na aflatoksin, potrebno je dostaviti uzorak (mogu ga dostaviti osobno, poštom, kurirskom službom ili preko područnih ureda HPA). Prilikom slanja uzoraka potrebno je uzorke označiti (npr. brojem, posebno ako ih ima više iste vrste), i da imaju popratnu dokumentaciju (npr. kratak dopis u kojem se navodi broj uzoraka, oznake uzoraka, tražena analiza i podaci o korisniku -ime i prezime, adresa, telefon, mail, OIB). Analizu provodimo za sve kupce iz RH", govori Eva Lučić Robić iz HPA.

Aflatoksin je spoj izrazito otrovan za stoku i perad, a prvenstveno štetno utječe na jetru i vrlo je kancerogen. Životinjske su vrste različito osjetljive na njega, što se ogleda različitim dopuštenim razinama u njihovoj hrani. Na primjer, goveda su tolerantnija od peradi, no postoji vrlo niska tolerancija na aflatoksin kod muznih krava i životinja koje doje jer aflatoksini prelaze u mlijeko.

Samo jedno zrno može zaraziti 5 kg uzorka

Neotkrivena kontaminacija aflatoksinima u hrani za takve životinje može izazvati teške posljedice za sam podmladak koji siše, ali i proizvođače mlijeka pri otkupu. Zabilježena su i brojna uginuća stoke, kućnih ljubimaca i divljih životinja zbog konzumiranja aflatoksinima kontaminiranih žitarica i stočne hrane.

Za određivanje aflatoksina u krmivima postoje strogo definirani protokoli koji su točni i ispravni kada se ispravno provode. Najkritičniji je dio pri testiranju dobivanja reprezentativnog uzorka jer u cijeloj masi većina zrna nije kontaminirana, dok manji dio može imati nevjerojatnu varijabilnost kontaminacije. Tako samo jedno kontaminirano zrno (400.000 ug) može zaraziti cijelih 5 kg uzorka (koji će tada imati 26 ug/kg).

Dodavanje vezača mikotoksina krmivima

Kod količine aflatoksina, više od 20 ug/kg korištenje takvih krmiva za ljude i mliječne te druge dojne životinje je zabranjeno. Krmivo s više od 50 ug/kg ne mogu se koristiti niti za divljač. Krmiva u kojih količina aflatoksina ne prelazi 100 ug/kg mogu se koristiti za većinu stoke i odrasle peradi, dok su više količine dopuštene za tovne svinje (ne više od 200 ug/kg) i tovnu junad (ne više od 300 ug/kg). Zrno koje sadrži više od 300 ug/kg aflatoksina, ali ne više od 500, može se miješati s nekontaminiranim smjesama. Dodavanje različitih vezača mikotoksina u obroke bilo kontaminiranih ili preventivno nekontaminiranim krmivima mjera je smanjenja toksičnosti aflatoksina u hranidbi mliječnih krava.

Foto: depositphotos.com, JimFilm


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Aflatoksin Kukuruz Suša Vlaga Oprez Proizvođači mlijeka Kontaminacija Tovne svinje Tovna junad Stočna hrana Krmiva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer