Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri
  • 13.10.2016. 10:30

Kad je velik broj prasadi, a premalo sisa?

"Broj prasadi iz godine u godinu je veći od količine mlijeka koje krmače mogu proizvesti. Posebice se to primjećuje od 1994. godine pa nadalje. Ako krmača ne može dati dovoljno mlijeka, mora se krenuti s prihranom kako bi na najbolji način iskoristili potencijal prasadi", kazao je njemački stručnjak.

  • 11.372
  • 779
  • 0

Tvrtka Schaumann Agri Podružnica za Hrvatsku organizirala je u hotelu Đakovo seminar o proizvodnji prasadi sa naglaskom na utjecaj hranidbe na fazu sisanja i odbića, a zanimljivo dvosatno predavanje na spomenutu temu Schaumanovog stručnjaka za svinjogojstvo Christiana Cordtsa iz Schaumannovog istraživačkog centra u Hϋlsenbergu nedaleko od Hamburga poslušalo je četrdesetak svinjogojaca, što s velikih, a što s malih svinjogojskih farmi s područja cijele Slavonije.

Schaumann već više od 75 godina u svom konceptu hranidbe na prvo mjesto stavlja proizvođača i krmiva proizvedena na vlastitom gospodarstvu uz inovativni i praktični pristup, započeo je predavanje Christian Cordts dodajući kako moderne strategije hranidbe prasadi zahtjevaju odgovor na četiri pitanja:

  1. Zašto je važna rana prihrana prasadi?
  2. Koju strategiju pri tome primijeniti?
  3. Koji je kritični period odviknuća?
  4. Kako u cijeloj priči smanjiti odnosno eliminirati antibiotike?

Schaumann održao seminar za svinjogojce!

Problem: velik broj prasadi, a premalo sisa

Govoreći o tome zašto je važna rana prihrana prasadi, Cordts je kazao kako legla sa visokim brojem prasadi zahtijevaju djelotvornu pomoćnu hranidbu prasadi za odterećenje krmače i za visoke težine prasadi kod odbića. Da bi se to ostvarilo moraju se osigurati ukusne i visokoprobavljive hranidbene komponente sa mliječnim udjelom, termički obrađenim škrobom i specijalno obrađenim proteinskim izvorima, postići izravnanje nedostatka vlastite proizvodnje enzima i želučanih kiselina u fazi odbića primjenom dodataka sa enzimima i kiselinama, optimalnu higijenu u hranilicama i pojilicama, višekratnu ponudu svježe hrane tijekom dana te osigurati optimalnu mikroklimu za prasad, ustvrdio je Cordts. PremA njegovim riječima, u Njemačkoj je uobičajeno imati više od 30 prasadi po krmači.

"Želimo zdravu prasad, jednostavno i bez problema odbiće i odgoj prasadi. U Njemačkoj prasad obično idu u odbiće s navršena četiri tjedna starosti i sa 7 kilograma težine, što je malo jer je cilj kojem težimo 8,5 kilograma", naveo je dodajući kako bi cilj trebao biti više od 250 grama dnevnog prirasta u vrijeme sisanja. Prema njegovim riječima, genetika traži sve veći broj prasadi, ali je problem što nema dovoljno sisa.

Iskoristiti potencijal prasadi

"Broj prasadi iz godine u godinu je veći od količine mlijeka koje krmače mogu proizvesti. Posebice se to primjećuje od 1994. godine pa nadalje. Ako krmača ne može dati dovoljno mlijeka, mora se krenuti s prihranom kako bi na najbolji način iskoristili potencijal prasadi", kazao je taj njemački stručnjak.

Proizvođači svinja

Kako bi što konkretnije ukazao na značaj prihrane, naveo je za primjer istraživanje koje je napravljeno na jednoj svinjogojskoj farmi na jugu Njemačke 2010. godine čiji je vlasnik pribjegao genetici i to nakon što je dobio pritužbe kupaca da mu prasad nema dovoljno težine.

Započeo je s prihranom od drugog dana života prasadi i ta su prasad vrlo brzo dobila na željenoj težini. Cordts je naveo i rezultate pokusa u genetičkoj prihrani prasadi u odnosu na smrtnost prasadi koji je proveden na jednom njemačkom sveučilištu. "U grupi koja se nije prihranjivala smrtnost je iznosila 22,5%, a u grupi koja je dobivala prihranu 15,4%. Ovih 22,5% nije normalan gubitak. To je ogroman gubitak", ocijenio je Cordts navevši kao idealnu prihranu Schaumalac Pro Aktiv, pastu za prihranu prasadi od prvog dana rođenja. Pri tom je upozorio kako se 60% gubitka kod prasadi događa u prva četiri dana njihova života.

Rana prihrana osigurava bolje rezultate

Dotaknuvši se pitanja, koja je prava strategija prihrane prasadi, Christian Cordts kao odgovor na to pitanje naveo je rezultat pokusa provedenog u Njemačkoj na dvije skupine prasadi. Prva skupina, u kojoj su se nalazila 124 praseta hranjena je suhom hranom uz početak prihrane 12. dana života i to Schumannovim prestarterom. U drugoj skupini nalazilo se 131 prase i ti su prasci hranjeni tekućom hranom od 2. dana života i to sa Bi-Lactal Premium, a potom Bi-Lactal Extra, svi kroz četiri tjedna.

Rezultati su pokazali kako je prva skupina kod odbića težila 7,8, a druga 8,65 kilograma po prasetu. Razlika je iznosila 850 grama, naveo je Cordts dodajući kako je kod prve skupine zamjećena i neujednačena težina prasadi. Neke od proizvođača zanimalo je je li bolja ručna ili automatizirana prihrana kao i kako se koristi Bi-Lactal Premium pri čemu je jedna od proizvođača iznio pozitivna iskustva koja ima s tim pripavkom. Predstavljeni su i Schaumannovi proizvodi Schauma Wean Plus, Schauma Plasma+Fisch Plus korišteni u pokusima u Njemačkoj, te Probiotic Bonvital kao sastavni dio svih Schaumannovih proizvoda za svinje.

Odviknuće zna biti izuzetno stresno za prasad

"Kada je riječ o kritičnom periodu odviknuća valja istaknuti kako je odviknuće izrazito stresno za prasad koja odbićem ostaju bez mlijeka, majke, dotadašnjeg legla i sigurnosti, a dolaze u novi prostor, klimu i uvjete ishrane", kazao je Cordts navodeći kako je za to razdoblje hao prihrana najidealniji Schaumalac Ferkelstart 40. Vrlo je fleksibilan za umješavanje te ima mliječne komponente i visoku probavljivost, naveo je preporučivši svinjogojcima, kada je riječ o smanjenu antibiotika, Schauma Stabil. Schauma Stabil je kompleks aktivnih tvari kojim su u Njemačkoj uspješno zamijenili antibiotike u smjesama za odbića prasadi u proteklih 9 mjeseci.

"Proveden je na jednoj farmi test sa korištenjem i bez korištenja Schauma Stabila i to nakon što se vlasnik požalio na smrtnost prasadi i velike troškove za veterinarske usluge. Prije upotrebe Stabila smrtnost je iznosila 2,2%, a troškovi za lijekove dosezali su 1.900 eura. Nakon primjene Stabila troškovi za lijekove smanjeni su za 67% i to uz upotrebu samo 1 posto Stabila dok je uginulo samo jedno prase", naveo je Christian Cordts. Sudionike je zanimala cijena Schauma Stabila ali je nisu doznali jer je rečeno, kako je proizvod još nov te se tek očekuje na hrvatskom tržištu.

Predavanje je uz simultani prijevod direktorice prodaje Schaumann Agri Ljiljane Pomper popraćeno interaktivnim slajdovima s projektora, a sudionicima je bilo omogućeno da predavača zaustave u bilo kojem trenutku predavanja i postave pitanje ili zatraže neko pojašnjenje, što su neki od sudionika višestruko iskoristili kako bi razjasnili vlastite nedoumice ili saznali neke nove infomacije koje bi im mogle koristiti u uzgoju i tovu prasadi.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Stručno Predavanje Schaumann Agri Prasad Krmače Sise Dohranjivanje Svinjogojci Christian Cordts Lijekovi Mlijeko Troškovi Strategija Odviknuće Razvoj Proizvodi Schauma Stabil Schaumalac Bi-Lactal Probiotik Bonvital Liljana Pompe


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]